DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„Az F1-ben a mentális megközelítés is fontos” – Button

Nagyszerűen dolgozott, és az egy esztendőn át való távolléte ellenére is képes volt maga köré építeni új csapatát Alexander Albon a 2009-es világbajnok szerint. Jenson Button úgy véli, a fiatal pilóta megmutatta, hogy mentálisan is rendben kell lenni ebben a sportágban.

2019-ben a szezon közben kapta meg a lehetőséget a brit-thai versenyző, hogy a Red Bull csapatánál bizonyíthasson, ám pályafutásának ezen szakasza nem éppen a tervei szerint alakult. Albon 2021-re ülés nélkül maradt, az idei évre azonban a Williams csapatánál talált helyet magának, a lehetőséggel pedig élni tudott.

Bár az általa összegyűjtött négy pont kevésnek tűnhet, a grove-i alakulat autójának gyenge teljesítményét látva ez abszolút jónak mondható, ráadásul a nagydíjak zömén a pontszerző zóna közelében zárt, így igazi vezére lett csapatának.

Ezt így látja Jenson Button is, aki az istálló Warm-Up nevű háttérműsorában mondta el véleményét Albon idei teljesítményéről.

„Alex igazi csapatjátékosként viselkedett, amikor megérkezett. Mindenki mögé állt és nagyon támogatta őt. Tényleg látszik a képessége a sebesség tekintetében, de az is, ahogyan a csapatért dolgozik, vagy ahogyan a csapatot építi maga köré” – mondta Button.

A sebesség önmagában nem elég



Button úgy véli, ebben a sportban nagyon fontos, hogy valaki mentálisan is rendben legyen, amire Albon tökéletes példát mutatott mindenkinek az egykori F1-es pilóta szerint.

„A Formula-1 nyilvánvalóan a sebességről szól, de a mentális megközelítés is fontos. Ha versenyzőként egy szezont töltöttél egy topcsapatnál, majd félreállítanak, mert nem voltak elégedettek a teljesítményeddel, akkor nagyon nehéz ebből visszatérni. Az, hogy egy év kihagyás után ezt megtette és egyből versenyképes volt, jól mutatja, hogy hisz magában, de azt is, hogy a Williams befogadta őt és nem helyeztek egyből túl nagy nyomást rá. Ennek köszönhetően azonnal sikerrel járt” – folytatta a 2009-es év világbajnoka.

„Úgy gondolom, hogy nagyszerű helyen van. Megvan az önbizalma és a csapata is bízik benne. Látszik rajta, hogy versenyzőként fejlődni akar, az élen szeretne harcolni, de nem fog oda jutni, ha nem dolgozik keményen. Ezt most megtette, amit nagyon-nagyon jó volt látni” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: