DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Rosberg: Egyedül Vettel tudja, jókor szállt-e ki az F1-ből

Nico Rosberg szerint az F1-ből távozó Sebastian Vettel az Aston Martinnál már nem volt ugyanaz a versenyző, aki korábban négy bajnoki címet zsebelt be.

Újabb legendával lett szegényebb a Formula-1-es paddock, hiszen nem kisebb egyéniség, mint Sebastian Vettel döntött úgy, hogy a 2022-es szezon befejeztével szögre akasztja a bukósisakot. A német négy világbajnoki címet és 53 futamgyőzelmet követően döntött a befejezésről, honfitársa, Nico Rosberg szerint pedig csak maga Vettel tudhatja, hogy a megfelelő időben hozta-e meg a döntést. A négyszeres bajnok a szakértők szerint a 2018-as hockenheimi kicsúszását követően került mélypontra, az eset után ugyanis több érthetetlen incidensben is érintett volt, ami azt mutatta, talán már túl van karrierje zenitjén. Sokan a Ferraritól való búcsút képzelték el ideális mérföldkőnek a visszavonulás bejelentésére, Vettel azonban két évre még az Aston Martinhoz szerződött, a silverstone-iak színeiben azonban elkerülték őt az igazán nagy sikerek.

„Először is, legendás karriert tudhat maga mögött. Seb minden idők egyik legsikeresebb versenyzője, hihetetlen, mennyi mindent elért pályafutása során, a négy bajnoki cím zsinórban pedig egyszerűen őrület” – idézi Rosberget az F1i.com. A 2016-os világbajnok szerint azonban az Aston Martinnál már nem a régi Vettelt láthatták a rajongók. „Voltak időszakok, amikor fantasztikusan vezetett, például az idei szezon vége, de sokszor nem ez volt a helyzet. Gyakran pördült meg magától, ami egészen megmagyarázhatatlan egy négyszeres bajnoktól. Furcsa, hogy versenyről versenyre ez történt, mentálisan pedig biztosan nagyon nehéz lehetett feldolgozni. Én igyekeztem megelőzni, hogy egy negatív spirálba kerüljek és folyamatosan egyre mélyebbre süllyedjek, mert számomra az horrorisztikus forgatókönyv lett volna. Biztos vagyok benne, hogy Seb számára sem volt könnyű ez az időszak, de azt csakis ő maga tudja, hogy a megfelelő időben döntött-e a visszavonulás mellett.”



 

A bejelentés felszabadítóan hatott Vettelre

Az Aston Martin versenyzője a Magyar Nagydíj hétvégéjén jelentette be döntését, a nyári szünetet követően pedig több nagyszerű teljesítménnyel is jelentkezett, elég csak a Japánban Fernando Alonsóval vívott csörtére, vagy az USA Nagydíjon Kevin Magnussen ellen bemutatott előzésére gondolni. Rosberg szerint ez is annak a jele, hogy felszabadítóan hatott Vettelre a bejelentés, amit egyébként ő maga is elismert korábban. „Az utolsó versenyeken úgy tűnt, hogy megkönnyebbült, úgy vezetett, mint legszebb időszakában. Nagyszerű futamokat teljesített és hihetetlen dolgokat művelt. Austinban vezette a versenyt, Brazíliában pedig a negyedik-ötödik helyen állt egy elképesztően lassú autóval. Ezek igazán erős teljesítmények voltak, emiatt pedig úgy hiszem, szép véget ért a karrierje” – méltatta korábbi vetélytársát a Mercedes világbajnoka.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: