DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Leclerc: Önuralmat követelnek tőlünk az autók

A versenyzői ösztönöknek talán ellentmond, hogy a 2022-es autókkal hamarabb kell a fékre lépni, ám Charles Leclerc szerint ez a legcélravezetőbb.

A Formula-1-es versenyzőkről azt hihetné az ember, hogy a határokat feszegetik és az utolsó utáni pillanatig is tövig nyomják a gázpedált, hogy a lehető leggyorsabban tudják bevenni a kanyarokat, ám az újgenerációs autókkal korántsem ez a helyzet.

Az Auto Motor und Sportnak adott interjújában Leclerc arról is beszélt, hogy nem szeretne többé türelmes lenni, most már győzelmekért akar harcolni, most pedig azt tudhattuk meg tőle, mennyire másként kell vezetni a 2022-es autókat.



„Először azt veszed észre, hogy mennyire nehéz ez az autó. Egy kissé lomhának érződik, s ha elveszted a hátulját, akkor sokkal nehezebb korrigálni. Nincs akkora bizalmam ilyen téren az autóban, mint az előző években” – mondta Leclerc, aki nem az első azok között, akik a Formula-1-es versenyautók súlyára panaszkodnak. Maga az FIA is szeretne csökkenteni az autók méretén és súlyán a jövőben.

„Amikor könnyebbek voltak az autók, könnyebben meg is lehetett fogni a fenekét egy-egy megcsúszáskor, de a plusz súly a fékezésre is hatással van. Idén sokat láthattuk, hogy a pilóták elfékezik az első kerekeket. Korábban kell fékeznünk, ami nehéz kérés egy Formula-1-es pilóta felé. Mindig nyomni szeretnénk, az önuralom nehézkes ilyenkor, azonban ezek az autók megkövetelik ezt tőlünk.”

A Ferrari kiválóan kezdte a 2022-es szezont, ám végül sorozatos baklövések és az elmaradó teljesítmény miatt már a második helynek is örülhettek mind a konstruktőri, mind az egyéni pontversenyben.

Ha igazi Formula-1-rajongó vagy, akkor a Formula Aréna Facebook-csoportunkban a helyed, ahol minden futam után megvitathatod a többiekkel, hogyan tetszett a legutóbbi verseny és nem maradsz le a legfontosabb hírekről sem!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: