DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

„Évek óta készen állok a vb-címre” – Russell

A Mercedes F1-es pilótája úgy érzi, sokat tanult 2022-ben Lewis Hamilton mellett, akit ráadásul összetettben kapásból le is győzött – ennek ellenére nem volt maradéktalanul elégedett az évével.

George Russell negyedik szezonját teljesítette a Formula-1-ben, ám az elsőt a Mercedes színeiben: míg a korábbi években a Williamsszel a pontszerzés is csak elvétve jöhetett össze neki, idén több dobogós helyezést is begyűjtött, ráadásul a Sao Pauló-i Nagydíjon az első futamgyőzelmét is bezsebelte. A világbajnokságért ugyanakkor az előző évekhez képest visszaeső Mercedes miatt nem volt esélye – pedig Russell állítja: készen áll arra, hogy harcba szálljon a legfőbb sikerért.

f1-russell-interlagos-2022-podium



„Abszolút úgy érzem, hogy készen állok arra, hogy világbajnokságot nyerjek” – nyilatkozta a pilóta a Sky Sports F1-nek. „Már néhány éve késznek érzem magam. Úgy gondolom, ez a szezon Lewis mellett óriási volt számomra olyan szempontból, hogy megtanulhattam apró részleteket arról, hogyan hozzak ki többet az autómból, a csapatomból, és mindent kipréseljek a csomagból, amikor igazán számít.”

„Úgy vélem, elegendő tapasztalatom van már ahhoz, hogy késznek érezzem a világbajnoki harcra és arra, hogy kezelni tudjam az ezzel járó kihívásokat és nehézségeket” – mondta el Russell egy másik, a Racer által készített interjúban. „Nyilván olyanoknak, mint Max vagy Lewis, több tapasztalatuk van ebben a helyzetben. De ha minden versenyen pole-t és győzelmet szerzel, akkor világbajnok leszel, szóval az apróbb részletekre kell fókuszálni, és nagyjából a te kezedben van a dolog.”

 

Hamiltont egyből legyőzte csapaton belül

Különösen megsüvegelendő Russell idei produkciójában, hogy első nekifutásra szinte minden mutatóban jobbnak bizonyult Lewis Hamiltonnál. Persze az ifjú brit szerint ez nem feltétlenül meglepő, hiszen az előző szezonokban is rendre legyőzte csapattársait – bár azt is elmondta, hogy a hétszeres világbajnok ellen nyilván nem lehet olyan mutatókat produkálni, mint korábbi kollégái ellen:

f1-russell-hamilton-brazil-2022

Aki eddig csapaton belül legyőzte az F1-ben Hamiltont, mind világbajnok volt vagy lett

„Átfutottuk a statisztikákat, és az alapján, azt hiszem, 95 százalékban megelőztem a csapattársaimat a mostanit megelőző öt évemben. Úgyhogy hozzá szoktam ahhoz, hogy legyőzöm őket a pontversenyben. De azt kell mondanom, ha 55-45 százalék döntött az én javamra, akkor annak ellenére, hogy 45 százalékban kikaptam, még az is elképesztően sikeresnek számít Lewis ellen.”

„Pszichológiailag fel kell készülni az apróbb kudarcokra. Nem fogom őt legyőzni minden egyes edzésen, időmérőn meg futamon. De egy ilyen év – nem tudom a pontos számokat, de nagyjából 55-45 lehet az arány – nagyon is sikeresnek számít, majdnem annyira, mint a korábbi 95-5 arány. Mindig hittem magamban, de ez a hozzáállástól függ: ha úgy vágsz neki az évnek, hogy az esetek 95 százalékában le fogom győzni Lewis Hamiltont, akkor csalódottan fogsz zárni.”

Russell arról is beszélt a Sky-nak, hogy a fentiek ellenére sem maradéktalanul elégedett a 2022-es esztendővel: „Gyanítom, ha az év elején azt mondják, hogy le fogom őt győzni, akkor rendkívül boldog lettem volna, mert az esetek többségében Lewis legyőzése a Mercedesben azt jelenti, hogy megnyered a világbajnokságot. Nyilván magammal viszem a szezon pozitívumait, de nem fogom megünnepelni a negyedik helyet. Ünnepelni fogom a brazíliai győzelmet, mert az óriási eredmény volt nekem és a csapatnak is. De tény, hogy azért vagyunk itt mindannyian, hogy futamokat és világbajnokságokat nyerjünk. Szóval nem végeztünk tökéletes munkát idén. Viszonylag sima és tiszta szezonunk volt a meglévő csomagunkkal, de ezen csapat és a saját magam által támasztott szinthez képest ez nem volt elég jó, és jövőre még többet kell nyújtanunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: