DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Gasly az AlphaTauri legjobb évére számított a 2022-es szezon előtt

Az olasz istálló az elmúlt évek fellángolásait követően csalódást keltően szerepelt az idei szezonban, Pierre Gasly szerint pedig a gyengélkedés elsősorban az autó túlsúlyára vezethető vissza.

Az AlphaTauri csapata a 2018-as szezont követően először zárta az aktuális idényt dobogós eredmény nélkül, a gyenge szereplést következtében pedig a faenzai alakulat csupán a kilencedik pozíciót tudta megszerezni a konstruktőri bajnokságban, hatalmas csalódást okozva ezzel a szakértőknek és szurkolóknak egyaránt. Az olaszok tavaly még az ötödik helyért vívtak ádáz küzdelmet az Alpine-nal, az új szabályciklus első évében azonban jócskán elmaradtak a várakozásoktól, amit a csapat pilótája, Pierre Gasly is nehezen tudott megemészteni, különösen az elmúlt évek remek eredményeinek tükrében. A csapat színeiben a 2020-as Olasz Nagydíjon győzelmet ünneplő francia elárulta, hogy előzetesen az istálló fennállásának legjobb évében reménykedett.

„Az előző szezont követően nagy várakozásokkal érkeztünk meg az idei évre, emellett a lendületünk is megvolt. Az új szabályoknak közelebb kellett volna hoznia a mezőnyt egymáshoz, ezért a szezon elején korábban még soha nem látott mértékben hittem abban, hogy csapatunk legjobb éve vár majd ránk. Az idény elején nem voltunk jó formában, ennek ellenére nem aggódtam, mert tudtam, hogy a fejlesztések kulcsfontosságúak lesznek, sajnos azonban a mieink nem igazán működtek” – idézi Gaslyt a RacingNews365.



A jövőre már az Alpine színeiben versenyző francia szerint az autó egész évben súlyproblémákkal küzdött, ami jelentősen befolyásolta a csapat versenyképességét. „Nem arról van szó, hogy az autónk rossz lett volna, hanem arról, hogy egész évben elképesztően túlsúlyos volt. Ez rengeteg időnkbe került a kvalifikációkon és egyszerűen meggátolt minket abban, hogy hozzuk az elvárt teljesítményt. Véleményem szerint jó autóval kezdtük a szezont, de a 12-13 kilós többletsúly miatt nem voltunk versenyképesek. Emiatt minimum három tizedmásodpercet veszítettünk körönként az időmérőkön, miközben több alkalommal is mindössze egy tizeden múlt a továbbjutás. Aztán pedig ezt a túlsúlyt vittük tovább a futamokra, ami olyan érzést keltett, mintha hátizsákkal futna az ember, mindemellett pedig egy nehéz autó jobban koptatja a gumikat is, amiből aztán hamar teljesítményvesztés fakad” – osztotta meg idei tapasztalatait Gasly.

A távozó francia a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjat követően már az Alpine 2022-es konstrukcióját is tesztelhette, az A522-es pedig azonnal lenyűgözte az egyszeres futamgyőztest, aki joggal reménykedhet egy erősebb szereplésben a 2023-as szezonban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: