DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A Red Bull nem bízott a fordításban a szezon elején

Christian Horner, de még maga Max Verstappen sem hitte, hogy a Red Bull számára lesz visszaút a döcögős szezonkezdet után. A brit szerint alakulata fantasztikus munkát végzett az új szabályok kapcsán.

Rémálomszerűen indult az új szabályciklus első évada a Red Bull számára, hiszen a nyitófutamon dupla kiesést voltak kénytelenek elkönyvelni, a harmadik futamon, Melbourne-ben pedig ugyancsak megadta magát Max Verstappen RB18-asa. A szezont címvédőként megkezdő holland számára ekkor elúszni látszott a címvédés lehetősége, hiszen a bombaformában nyitó Charles Leclerc 46 pontos előnyre tett szert vele szemben az egyéni tabellán. A következő hétvégén Verstappen visszavágott, Imolában ugyanis sem a sprintfutamon, sem pedig a főversenyen nem talált legyőzőre. Ez követően azonban beindult az úthenger, a Ferrari folyamatos megbízhatósági problémái, stratégiai bakijai, valamint az energiaitalosok ezzel párhuzamos súlycsökkenése következtében ugyanis a szezon szépen lassan Verstappen-dominanciába fordult át, melynek eredményeként a holland már négy versennyel a vége előtt, a Japán Nagydíjon bebiztosította második bajnoki címét, miközben új rekordot felállítva 15 futamon intette le őt az első helyen a kockás zászló. A holland sikere mellett a konstruktőri trófea is Milton Keynes-be került, 2013 óta először.



Az energiaitalosok csapatfőnöke, Christian Horner szerint Melbourne-t követően az istálló berkein belül senki nem tudott volna ekkora fölényt elképzelni. „Véleményem szerint csapatként remekül birkóztunk meg az új szabályokkal, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a tavaly történtek miatt mi voltunk az utolsók, akik átálltak az idei autó fejlesztésére. Épp ezért a csapat fantasztikus munkát végzett azzal, hogy egy ilyen versenyképes autóval rukkolt elő. Ha bárki ezt vázolta volna fel a szezon elején, amikor ténylegesen úgy éreztük, hogy hátrányba kerültünk az utóbbi 40 év legnagyobb szabályváltozása után, akkor szerintem senki sem tudta volna elképzelni azt, ami történt végül” – idézi a brit szakembert a Motorsport.com.

Főnökéhez hasonló véleményen volt a csapat sztárja, Verstappen is, aki szintén a csapatmunkában látja a fordítás kulcsát: „Soha nem gondoltam volna, hogy sikerül így megfordítanunk a dolgok menetét, és szerintem senki más sem a csapatból. Élvezetes volt ennek az istállónak a tagja lenni idén, mert rengeteget szórakoztunk. Elsősorban természetesen a teljesítményen volt a hangsúly, ugyanakkor meg kell ragadnunk ezeket a pillanatokat és ki kell élveznünk őket, ezt pedig meg is tettük idén. A továbbiakban is így teszünk majd, de már a jövő évre is koncentrálunk. Sokszor ismételgetjük, hogy folyamatosan fejlődnünk kell, de tudom, hogy nehéz lesz az idén látottaknál jobbat nyújtani, ugyanakkor meg kell próbálnunk” – tekintett előre a kétszeres világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: