DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ricciardo a nehézségek ellenére is nagy segítség volt a McLarennek

A McLaren F1-es szakemberei szerint a szezon végén távozó Daniel Ricciardo tapasztalata és pozitív hozzáállása a nehéz időszakokban is a brit istálló hasznára váltak.

Sorozatos gyenge eredmények után a McLaren felbontotta Daniel Ricciardo szerződését, az Abu Dhabiban rendezett szezonzáró után pedig az is kiderült, hogy a nyolcszoros futamgyőztes korábbi csapatánál, a Red Bullnál folytatja harmadik pilótaként. A két sikertelen év alatt az ausztrált magabiztosan felülmúlta fiatal csapattársa, Lando Norris, a 2021-es monzai meglepetésgyőzelmén kívül pedig nem tudta a tőle elvártakat hozni az ausztrál versenyző. James Key, a McLaren technikai igazgatójának elmondása szerint viszont Ricciardo így is segítségére volt a wokingi alakulatnak.

„Együtt dolgoztam vele tíz éve, amikor a karrierjének azon szakaszában járt, mint most Lando (Norris), és mindig is technikailag fejlett volt. Egy második hivatkozási pontot hozott nekünk azzal, hogy tapasztalt versenyzőként érezte az autót, és meg tudta mondani, mi történik pontosan. Ezen kívül a más csapatokban tapasztaltakra is tudott hivatkozni, ami Landónál nem volt meg, hiszen ő a McLarenben nőtt fel.”

Key szerint az ausztrál pilóta tapasztalata nagyban hozzájárult a csapat sikereihez, köztük a 2021-es Olasz Nagydíjon aratott győzelméhez.

„Egy futamgyőzelmet köszönhetünk neki. Úgy gondolom, az a kitartás, amit már korábban láttunk tőle, valamint a mezőnyben szerzett tapasztalata nagyban segített neki kitartani a végéig, és megtartani a magába vetett hitét. Ez segített neki Monzában is. Azt hozta, amit egy az ő szintjén álló futamgyőztes pilótától elvárnánk. Szóval csak hozzátett a már meglévő jó információkhoz, amiket Landótól kaptunk” – mondta a technikai igazgató.



A McLaren versenyigazgatója, Andrea Stella kiemelte Ricciardo pozitív hozzáállását a nehéz időkben is: „Olyan megközelítési szempontokat hozott nekünk versenyzői téren, amiket nagyra értékeltünk. Ez alatt azt értem, hogy mindig nyugodt, együttműködő, pozitív és konstruktív maradt, még a nehéz hétvégéken is. Láttuk már korábban – nem feltétlenül a McLarennél –, hogy ezek a szituációk nagyon nehezek lehetnek, egy negatív spirálba vághatnak át a környezetén belül. Ez szerencsére itt nem történt meg, amiért nagyon hálásak vagyunk.”

Stella szerint Ricciardo pozitív attitűdje több szempontból segítette a McLarent a sikertelen időszakokban is: „A nehézségekből is technikai és vezetői tudást szereztünk. Bonyolult beszélgetések helyett meg tudtuk vizsgálni, mit láttunk az adatokban, és mi volt az érzése az autóval kapcsolatban. Szóval ez egy rendkívül pozitív folyamat volt, mindenki megtanulta, milyen a helyes érzelmi hozzáállás a munkádhoz, és milyenek a megfelelő emberi kapcsolatok” – nyilatkozta az olasz szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: