DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Sainz tagadja, hogy az ő irányába fejlesztették a Ferrarit

A Scuderia spanyolja szerint szó sincs arról, hogy neki kedveztek volna az F1-es szezon közbeni újításokkal: egyszerűen csak a két rivális nagycsapat jobb munkát végzett náluk.

Remek formában kezdte az új szabályokat hozó 2022-es szezont a Ferrari a Formula-1-ben, ám ez mindenekelőtt csak Charles Leclerc-re volt igaz: míg a monacói győzelmeket szerzett, az előző évben őt az összetettben szoros csatában le is győző Carlos Sainz elmaradt tőle tempóban. Az idény előrehaladtával aztán a spanyol felvenni látszott a fonalat, ám közben a Scuderia esett vissza – ráadásul nem is csak a különböző hibák miatt, hanem a nyári szünettől az F1-75-ös tempója is elhalványult.

Felmerülhetne, hogy ez a kettő kapcsolatban áll egymással, azaz olyan fejlesztések érkeztek az autóhoz, amelyek jobban passzoltak Sainz stílusához, ám összességében rontottak a Ferrari versenyképességén. Maga a pilóta szerint azonban ez nem így van:

sainz-ferrari-abudhabi-1



„Valahol olvastam ezt, hogy az én irányomba fejlesztették az autót, és szerintem ez teljességgel hamis” – nyilatkozta az évad végeztével Sainz. „Az autó pontosan ugyanolyannak érződik, mint a szezon elején. Egyszerűen csak kevésbé vagyunk gyorsak a Red Bullhoz és a Mercedeshez képest. Csak megtanultam, hogyan kell vezetni az autót, változtattam a stílusomon, és kicsit az ízlésemre finomhangoltam a beállításokat.”

„De ettől még nem fejlesztették az irányomba az autót vagy ilyesmi, remélem, nem erre fognak rámutatni, mert ez abszolút nem igaz, és nem ez a története az évnek. Szimplán csak jobban fejlesztett nálunk a Red Bull és a Mercedes.”

Sainz egyúttal elismerően beszélt az őt így is jócskán megelőző csapattársa teljesítményéről, elmondása szerint épp Leclerc remeklése vitte rá arra, hogy változtatnia kell: „Úgy vélem, megérdemli idén a második helyet. Roppant erős volt egész évben ezekkel az autókkal. Rendkívül jól vezetett, s ez rávett arra, hogy alkalmazkodjak és kicsit változtassak a vezetésemen, hogy megpróbáljak közelebb kerülni hozzá. De gratulálok neki, mert remek idényt futott a saját versenyzését illetően, és megérdemli, hogy Checo előtt végezzen.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: