DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Négy-öt F1-es pilótát is eltilthatnak Gasly szerint

Pierre Gasly az eltiltás határán táncol: ha a következő szezon első hét versenyén két büntetőpontot szerez, nem vehet részt egy nagydíjon. A francia szerint a rendszer rossz, arányosítani kellene a megnövekedett versenyszámmal.

A szabály szerint a büntetőpontok egy év leteltével törlődnek, amennyiben pedig összegyűlik 12 pont, a versenyzőt eltiltják egy nagydíjhétvégére. Pierre Gasly tizedik büntetőpontját az idei USA Nagydíjon szerezte, azóta áll nagyon közel az eltiltáshoz, hiszen akár pályaelhagyásokért vagy sárga zászló alatti elégtelen lassításért is szerezhet további büntetőpontokat.

Gasly a szezon utolsó három versenyét kimanőverezte további büntetőpontok nélkül, de a következő szezonban sem lélegezhet fel. Az Alpine-hoz pártoló pilóta a tíz büntetőpont közül az első kettőt a Miami Nagydíjon szerezte, ami azt jelenti, hogy csak május 22-én törlődnek – egy nappal a 2023-as szezon hetedik versenye, az Emilia-romagnai Nagydíj után. A francia pilóta szerint a probléma oka a sok nagydíj: a büntetőpontok 2014-es bevezetésekor a naptár 19 fordulóból állt, ezzel szemben jövőre 23 nagydíjhétvége lesz, ráadásul a hat sprint további lehetőség a kihágások elkövetésére.



„Igyekszem nem belegondolni ebbe, hiszen nem tartom magam ostoba vagy veszélyes versenyzőnek. Igyekszem óvatosnak lenni, hogy elkerüljön a buta büntetőpontokat” – idézi a RaceFans.net Gaslyt. „Úgy vélem, a versenyzéshez való hozzáállásom nem változott, és igazán remélem, hogy felülvizsgálják a régi rendszert a tél folyamán. Nem gondolom, hogy én lennék az egyetlen, aki bajba kerülhet, ha így marad. Az pedig szomorú lenne, ha négy-öt versenyzőt is eltiltanának egy futamra, és olyan bajnokságunk lenne, ahol többeknek ki kell hagyniuk egy versenyt.”

Kik vannak még veszélyben a büntetőpontok miatt?

Gasly négy-öt lehetséges eltiltásról beszélt, de a büntetőpontok listáját áttekintve a francia dramatizálta a helyzetet – legalábbis jelenleg biztosan nem kell ennyi versenyzőnek aggódnia. Nyolc büntetőponttal zárta a 2022-es szezont Daniel Ricciardo, akinek nem kell foglalkoznia a problémával, hiszen a következő évadot kihagyja. Lance Strollnak ellenben lehet félnivalója: a szintén nyolc büntetőponton álló kanadainak a szezon harmadik versenye után nullázódnak csak pontjai, akkor azonban kapásból három.

Hét büntetőpontot szedett össze Alex Albon, akitől a 2023-as bahreini szezonnyitó másnapján levonnak közülük kettőt. Érdekesség, hogy Abu Dhabiban Max Verstappen is hét büntetőponttal zárta a szezont, ezek többségét azonban még a 2021-es szezonhajrában szerezte. Mikor a következő évad elkezdődik, már csak kettő pont marad érvényes.

Hat büntetőponttal áll Yuki Tsunoda és Fernando Alonso: a japán decemberben el fog veszíteni a kettőt, a spanyol jelenlegi pontjai azonban csak hat verseny után nullázódnak. A felsorolásból látszik, Gaslyn kívül egyedül Stroll esetében merülhet fel a szezon első szakaszában az eltiltás veszélye. Abban viszont az Alpine új szerzeményének igaza van, hogy a 23 fordulós versenynaptárban mások is hamar felzárkózhatnak a fenyegető 12 büntetőpontos határ közelébe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: