DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Piastri: Próbálok fejlődni a jövő évre

Először vezethette hivatalosan jövő évi csapatának autóját a McLarenben debütáló Oscar Piastri, aki a szezon utáni Abu Dhabi teszten tapasztaltakról beszélt bővebben.

A wokingiaknál eltöltött két sikertelen év után Daniel Ricciardo elhagyta a csapatot, helyére a 2021-es Formula-2-es bajnok Piastrit szerződtette a brit istálló. A fiatal ausztrál már november elején tesztelhetett a McLarennel a Paul Ricard pályán, a nem hivatalos próbavezetés után viszont immáron teljes értékű versenyzőként kezdhette meg a munkát csapatával. Piastri elmondása szerint sokkal másabb tapasztalatokkal gazdagodott, mint juniorkategóriás korszaka során.

„Szerintem egyértelműen vannak jelentős és feltűnő különbségek, amelyek a lassú kanyarokban a súlytöbblet miatt különösen észrevehetőek. Az autó merevségében és egyéb karakterisztikáiban valamennyire hasonlít az F2-es autókhoz, de összességében sokkal inkább olyan, mint a régi F1-es autók” – nyilatkozta az ausztrál.

Az abroncsokat illetően már kevésbé voltak megítélhetőek a különbségek korábbi tapasztalataihoz képest: „Nehéz megmondani, hiszen nagyon különböznek az autók több aspektusban is. A juniorkategóriákban használt gumik bizonyos körülmények között felhasználóbarátabbak, másokban pedig rosszabbak, mint ezek az abroncsok, így nehezen tudtam kiismerni őket.”



Az Alpine korábbi tesztpilótája szerint nehéz alkalmazkodni az új autókhoz, de igyekszik a lehető legjobban felkészülni a következő szezonra.

„Nem mondanám, hogy száz százalékig természetesen éreztem magam az autóban, de ez szerintem nem mondható el egy autóról sem. Nagyban különbözik az F3-as, F2-es és tavalyi F1-es autóktól, amiket vezettem, de mindig változtatnom kell a vezetési stílusomon. Az autók folyamatosan fejlődnek, még szezon közben is, úgyhogy hozzá kell szoknom.”

„Jó érzés volt. Eltért a tavalyi fiatal pilóták tesztjétől, amin részt vettem, mert az inkább arról szólt, hogy volt egy napom eljátszadozni egy F1-es autóban, míg most már a következő szezonra készülünk. Csodálatos volt az első napom a McLarennel, megismertem a csapatot. Próbálok fejlődni, és megtalálni a tempómat a jövő évre” – mondta a 21 éves pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: