DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. február 8. szerda
F1

Piastri: Próbálok fejlődni a jövő évre

Először vezethette hivatalosan jövő évi csapatának autóját a McLarenben debütáló Oscar Piastri, aki a szezon utáni Abu Dhabi teszten tapasztaltakról beszélt bővebben.

A wokingiaknál eltöltött két sikertelen év után Daniel Ricciardo elhagyta a csapatot, helyére a 2021-es Formula-2-es bajnok Piastrit szerződtette a brit istálló. A fiatal ausztrál már november elején tesztelhetett a McLarennel a Paul Ricard pályán, a nem hivatalos próbavezetés után viszont immáron teljes értékű versenyzőként kezdhette meg a munkát csapatával. Piastri elmondása szerint sokkal másabb tapasztalatokkal gazdagodott, mint juniorkategóriás korszaka során.

„Szerintem egyértelműen vannak jelentős és feltűnő különbségek, amelyek a lassú kanyarokban a súlytöbblet miatt különösen észrevehetőek. Az autó merevségében és egyéb karakterisztikáiban valamennyire hasonlít az F2-es autókhoz, de összességében sokkal inkább olyan, mint a régi F1-es autók” – nyilatkozta az ausztrál.

Az abroncsokat illetően már kevésbé voltak megítélhetőek a különbségek korábbi tapasztalataihoz képest: „Nehéz megmondani, hiszen nagyon különböznek az autók több aspektusban is. A juniorkategóriákban használt gumik bizonyos körülmények között felhasználóbarátabbak, másokban pedig rosszabbak, mint ezek az abroncsok, így nehezen tudtam kiismerni őket.”Az Alpine korábbi tesztpilótája szerint nehéz alkalmazkodni az új autókhoz, de igyekszik a lehető legjobban felkészülni a következő szezonra.

„Nem mondanám, hogy száz százalékig természetesen éreztem magam az autóban, de ez szerintem nem mondható el egy autóról sem. Nagyban különbözik az F3-as, F2-es és tavalyi F1-es autóktól, amiket vezettem, de mindig változtatnom kell a vezetési stílusomon. Az autók folyamatosan fejlődnek, még szezon közben is, úgyhogy hozzá kell szoknom.”

„Jó érzés volt. Eltért a tavalyi fiatal pilóták tesztjétől, amin részt vettem, mert az inkább arról szólt, hogy volt egy napom eljátszadozni egy F1-es autóban, míg most már a következő szezonra készülünk. Csodálatos volt az első napom a McLarennel, megismertem a csapatot. Próbálok fejlődni, és megtalálni a tempómat a jövő évre” – mondta a 21 éves pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: