DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Seidl: Nem Ricciardón múlott a negyedik hely

A McLaren csapatfőnöke szerint a gyengén szereplő Daniel Ricciardo nem tehető egy személyben felelőssé a konstruktőri negyedik hely elvesztéséért, az ausztrálnak ugyanis a csapat sem tudott segíteni.

A wokingi alakulat 2020-ban a konstruktőri bajnokság harmadik helyén fejezte be a szezont, ami az istálló számára egyfajta visszajelzésként szolgált, miszerint a balul sikerült Honda-házasság után ismét jó irányba haladnak a dolgok a csapat háza táján. Az áttörésre azonban továbbra is várni kell Wokingban, hiszen idén mindössze az ötödik pozícióban zárták a szezont, miután nagy csatában vereséget szenvedtek az Alpine-tól. A vereségért sokan a csapattól távozó Daniel Ricciardót teszik felelőssé, aki az elmúlt két évben jelentősen elmaradt csapattársa, Lando Norris teljesítményétől. A múlt vasárnap véget érő bajnoki szezonban az ausztrál mindössze 37 pontot tudott összegyűjteni, miközben Norris 122 egységgel a neve mellett a hetedik helyen végzett az egyéni tabellán, közvetlenül a három topcsapat hat versenyzője mögött. Az Alpine párosa ettől jóval kiegyensúlyozottabban teljesített, hiszen Esteban Ocon 92 ponttal zárt, Fernando Alonso pedig mindössze 11 egységgel szerzett kevesebbet a 22 futam alatt.

A McLaren csapatfőnöke, Andreas Seidl szerint azonban nem kizárólag Ricciardót terheli a felelősség a franciáktól elszenvedett vereségért, hiszen a csapat is gyengébben teljesített, mint a korábbi években. „Végső soron tisztában vagyok a saját és a csapatom felelősségével is, amiért nem sikerült az előzetesen remélt együttműködést kialakítanunk Daniellel, annak ellenére, hogy mindkét oldalról nagy volt az elköteleződés eziránt. Összességében ez is szerepet játszott abban, hogy nem sikerült annyi pontot szereznünk, amennyit lehetett volna, a jövőben tehát meg kell próbálnunk fejlődni ezen a téren” – magyarázta a német szakember.



Seidl szerint az elmúlt évek felfelé ívelő tendenciája után visszalépésként hatott a 2022-es évad, ugyanakkor rengeteg pozitívumot is talált a csapat, melyekre bátran építkezhetnek a jövőben. „Először is, ha csak a saját teljesítményünket nézzük, az mindenképp pozitívumként fogható fel, hogy a három nagycsapaton kívül egyedül mi voltunk képesek dobogóra állni” – utalt a német Norris imolai harmadik helyére. „Ez is azt mutatja, hogy Lando lenyűgözően teljesített, még ha a gyengébb autó miatt el is maradtak a kiemelkedőbb eredmények. Úgy látom, a jó irányba tartunk, mert több olyan terület is van a csapaton belül, amiben előrelépést tapasztaltam.”

A patinás brit istálló 2023-ban immár új párossal száll harcba a minél jobb helyezésekért, hiszen a gyenge eredmények következtében menesztett Ricciardo helyét honfitársa, az Alpine-tól elcsábított Oscar Piastri veszi majd át Norris csapattársaként.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: