DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Alonso az Astonról: „Az autó versenyképes, a motor kiemelkedő”

Reggel 100 százalékosan elégedett volt, az autóból kiszállva 100-nál is jobban – áradozott a csapatot váltó spanyol Abu Dhabiban a teszten. Versenyképesnek érzi az idei modellt, de hozzátette, a jövő évi nem az AMR22 folytatása lesz.

A keddi gumiteszt délelőtti felvonásában először vezette új csapata, az Aston Martin autóját Fernando Alonso: a 2022-es modellel 97 kört teljesített, legjobb időeredménye pedig a harmadik helyre volt elegendő a négy óra tekintetében. Alonso zöld színű, de szponzorok nélküli Aston Martint vezetett, másoktól eltérően viszont, akiknek még élő szerződése tiltja a nyilvános szereplést – például a Mercedes köteléből AlphaTaurihoz került Nyck de Vries még nem nyilatkozhat –, az autóból kiszállva megosztotta a riporterekkel érzéseit:

„Sokkal optimistább lettem. Amikor leszerződtem az Aston Martinnal, 90 százalékosan voltam boldog. A fejlődésüket és az erős szezonzárásukat tekintve 100 százalékra kerültem. Ma reggel is 100 százalékos voltam, most viszont 100 fölé ment” – idézi az Autosport lap Alonsót.



„Ennek az autónak nincs sok köze a következő évihez” – beszélt arról a spanyol, hogy a teszt a csapattal való ismerkedésről, nem a versenygép kiismeréséről szólt. „Nem az számított, hogy magabiztos legyek benne, hiszen a jövő évi modell nem ennek a folytatása lesz. Az biztos, hogy a csapatnak nagyon erős hétvégéje volt, Sebastian elém is kvalifikált, nem volt nagy különbség hétvégén az Aston Martin és az Alpine közt. Ugyanezt éreztem én is, hogy ez egy nagyon versenyképes autó.”

„Le kell ülnünk és végig kell mennünk a fejemben levő dolgokon, hogy elmondjak mindent, mit éreztem. Apróságokról van szó, a többségük kényelmi dolog, nem igazán az egyensúllyal vagy autó viselkedésével kapcsolatos” – mondta el az új csapattag, aki délután Lance Strollnak adja át az autót. A másik Aston Martint – mivel a gyakorlás újoncteszt is egyben – az F2-es bajnok Felipe Drugovich vezeti.

Alonso kitért a motorra is. A kétszeres világbajnok a hibridérában először vezetett Mercedes-hajtású versenygépet, és a megbízhatatlan Renault-motorhoz képes meglepte, mennyire strapabíró az erőforrás: „Amikor közölték velem tegnap este, hány kilométer van a motorban, kicsit aggódtam, mondtam nekik, hogy az én mércémmel ez elég nagy szám. De 97 kört tettünk meg probléma nélkül, ami egyértelműen kiemelkedő” – summázta Alonso.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: