DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 16. csütörtök
F1

Leclerc: A versenytempónk még nem az igazi

Charles Leclerc aggódik a Ferrari pénteken mutatott hosszú etapos teljesítménye miatt, ugyanakkor örül a zökkenőmentes napnak. Carlos Sainz hátrányban érzi magát az első edzés kihagyása miatt.

A maranellóiak számára a konstruktőri bajnokság második helye a tét a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon, hiszen adott esetben az utóbbi időben bombaformába lendülő Mercedes még elorozhatja előlük az ezüstérmet, a vörösök előnye ugyanis mindössze 19 pont a csillagosokkal szemben. A pénteki nap a Mercedes számára alakult biztatóbban, hiszen az első gyakorlást Lewis Hamilton zárta az élen, a villanyfényes körülmények között futott második edzésen pedig George Russell tudott beférkőzni Max Verstappen mögé. Eközben Charles Leclerc mindkét gyakorlást a harmadik pozícióban zárta a Scuderia színeiben, a csupán este autóba ülő Carlos Sainz pedig a hatodik legjobb köridőt tudta elérni.

„Az mindenképp jó jel, hogy legalább tiszta napunk volt, amiben elég rég volt már részünk” – idézi Leclerc-t az F1.com. „Mindazonáltal úgy tűnt, hogy nincs meg a megfelelő sebességünk, különösen a versenyetapokon. Az egykörös tempónk jónak tűnik, de ez nem meglepetés, mert az utóbbi néhány futamon ez volt a trend. A versenyre azonban több teljesítményt kell találnunk,  a továbbiakban egyértelműen ez lesz a középpontban. Hogy sikerül-e vagy sem, azt egyelőre nem tudom” – magyarázta a monacói, aki jelenleg a pole-pozícióval kapcsolatban sem bocsátkozott jóslatokba. „Max utolsó köre nagyon gyors volt, de ő használt még egy lágy keverékű szettet, emiatt nehéz az összehasonlítás. A pálya rengeteget javul ilyenkor, különösen, amikor leszáll az éj. Holnapig várnunk kell arra, hogy okosabbak legyünk, de véleményem szerint a kvalifikáció szorosabb lesz, mint a verseny.”



Csapattársa, Carlos Sainz elismerte, hogy némi hátrányba került az első szabadedzés kihagyása miatt, a spanyol autóját ugyanis Robert Svarcman terelgethette az első egy óra során. „Nyilvánvalóan az FP2 meglehetősen pörgősen alakult, hiszen sok mindent kellett bepótolnunk ahhoz, hogy az autót a megfelelő tartományba hozzuk, valamint ismét felvegyem a ritmust a pályán és hozzászokjak a tapadási viszonyokhoz. Összességében sikerült behoznunk a kieső időt, de így is sok tennivalónk lesz még az FP3-on és a kvalifikáción. A hétvége ezen szakaszában még hátrányban vagyok egy kicsit, de az időmérőre rendben leszek.”

A spanyol szerint a pénteket követően egyértelműnek tűnik az erősorrend az élen. „Valószínűleg mi is benne leszünk a sűrűjében, de úgy látszik, a Red Bull ismét fomába lendült és őket kell majd legyőznünk. Max különösen gyors volt, mind a rövidebb, mind a hosszabb etapokon, bármilyen körülmények között. Szerintem nehéz lesz elkapni őket, de mi is ott leszünk a küzdelemben a Mercedesszel együtt, szóval vélhetően rendben leszünk majd” – zárta gondolatait Sainz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: