DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Ocon az élen a tét nélküli edzésen

Jól szerepeltek az Alpine-ok a szombati második szabadedzésen, hiszen Esteban Ocon érte el a legjobb köridőt, Fernando Alonso pedig a negyedik helyen végzett. A mezőny többsége a gumikat próbálgatta.

Talán soha nem érződött még ennyire jelentéktelennek egy sprinthétvégés második szabadedzés, mint most Interlagosban, ahol elsősorban mindenki arra kíváncsi, hogy mire lesz képes az esti sprintfutamon a pole-pozícióból startoló Kevin Magnussen, aki tegnap hatalmas meglepetésre a leggyorsabbnak bizonyult a kvalifikáción. Az edzés egy vendégszereplő részvételével zajlott, hiszen a Williamsnél ismét lehetőséget kapott az istálló várható jövő évi pilótája, Logan Sargeant is. A versenyzőket a tegnapi nappal ellentétben száraz, napos időjárási körülmények fogadták az interlagosi aszfaltcsíkon.

Az első érdekesebb eseményre kereken tíz percet kellett várnunk, amikor Nicholas Latifi fékezte el az utolsó kanyart és csúszott ki a fűre. Ekkor George Russell állt az élen, aki a lágy keverékű gumikon 1:14,916-os kört tudott futni, melynek erősségét jól mutatta, hogy több, mint három másodperccel maradt el Magnussen tegnapi legjobbjától. A csapatok ezekben a percekben többnyire versenyszimulációkat futottak, Russellt pedig Sergio Perez és Pierre Gasly követték 20 perc elteltével. 



Féltáv környékén Esteban Ocon állt az élre, a francia szintén a piros oldalfalú abroncsokon lépett Russell elé egy 1:14,604-es körrel. A nagyágyúk közül ekkor Lewis Hamilton a harmadik, Charles Leclerc a hetedik, Carlos Sainz a kilencedik, Max Verstappen pedig a 16. helyen szerénykedett. Nagyjából 20 perccel a leintés előtt Latifi került ismét érdekes szituációba, amikor a kanadai a bokszból érkező Perez mellé érkezett meg nagy sebességgel a 4-es kanyar féktávján. Eközben Verstappen is mutatott valamit, hiszen a negyedik helyre ugrott fel a lágy keverékű Pirelliken.

Ezekben a percekben eldőlt, hogy a Williamsben köröző Sargeant teljesítette a plusz egy szuperlicenszponthoz szükséges körszámot, ezzel némileg kényelmesebb helyzetből várhatja majd a jövő heti F2-es szezonzárót Abu Dhabiban, ahol gyakorlatilag F1-es pályafutása forog majd kockán. Az amerikai tíz perccel a kockás zászlót megelőzően már ki is szállt az FW44-ből, elkerülve ezzel bármiféle kockázatot, ami negatívan hathatott volna Alex Albon sprintfutamára. A hátralévő percek már többnyire eseménytelenül ketyegtek le, így a sorrend sem változott számottevően, tehát Esteban Ocon zárta az élen a tét nélküli körözgetést, csapattársa, Fernando Alonso pedig a negyedik helyen végzett.

Folytatás magyar idő szerint 20:30-kor, a sprintfutammal.

 

A második szabadedzés végeredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: