DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Perez állítása a fejlesztésről „nonszensz”

Helmut Marko, a Red Bull motorsport-tanácsadója szerint nincs alapja Sergio Perez azon állításának, miszerint az RB18-ra hozott újítások csapattársának, Max Verstappennek kedveznének.

A mexikói a szezon első felében sokkal közelebb állt a teljesítményét tekintve az immáron kétszeres világbajnok csapattársához, mint a tavalyi évben, viszont a bajnokság előrehaladtával megnőtt a két versenyző közti különbség. Verstappen rekordnak számító 14 futamgyőzelmével már Japánban bebiztosította második bajnoki címét, ezzel szemben Perez továbbra is küzd az összetett második helyéért Charles Leclerc-rel.

Az idén két futamgyőzelmet arató Perez korábban azt nyilatkozta, hogy a Red Bull újításai sokkal inkább Verstappen vezetői stílusának kedveznek, mint a sajátjának, és a véleménye mellett továbbra is kiáll.

„Vannak esetek, amikor a fejlesztések többé-kevésbé hasznosak és együtt járnak a vezethetőséggel” – nyilatkozta a mexikói a Motorsport.com-nak hazai futama után. „Láttuk már ezt több versenyző esetében is, és szerintem az, ahogy az autót fejlesztettük, Max irányába ment el.”



Helmut Marko viszont tagadja, hogy a Red Bull Verstappent részesítette volna előnyben az autó fejlesztését illetően: „Ez természetesen nonszensz. A legfőbb probléma az autó túlsúlyossága volt. Még mindig kicsit felette vagyunk a határnak” – nyilatkozta Marko az Auto Motor und Sportnak.

„Az aerodinamikából nem sok hiányzott” – jelentette ki Marko arra a kérdésre válaszolva, hogy az autó túlságosan nagy súlya nagyobb probléma volt-e, mint az aerodinamikája. A tanácsadó szerint Verstappen és a csapat idei domináns teljesítménye egyszerre függött a pilótától és az autótól. „Láthattuk a szezon korai szakaszában, hogy Max olyan gyors volt, mint Perez, egy olyan autóban, ami nem illeszkedett a vezetési stílusához. Ha az autó passzol, fél másodperccel gyorsabb.”

Miután a Red Bull már két futammal az év vége előtt megszerezte mind az egyéni, mind a konstruktőri bajnoki címet, következő céljuk az összetett első két helyének megszerzése. Perez jelenleg a tabella második helyén áll, mindössze öt ponttal a harmadik Charles Leclerc előtt.

„Ha már megnyertél minden mást, az ilyen kis extrákért kell menni. Kell az embereknek egy cél, ami ösztönzi és motiválja őket” – mondta erről Marko.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: