DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 25. péntek
F1

„Charles szinte tökéletes szezont produkált” – Sainz

A Ferrari spanyol F1-es pilótája szerint csapattársa nagyon magas szinten teljesített, és jobb is volt nála, de ő maga jelentős változtatások árán elkezdte csökkenteni a különbséget, amivel elégedett.

2021-ben, első ferraris szezonjában a megszerzett pontok tekintetében legyőzte Charles Leclerc-t Carlos Sainz, ami akkor hatalmas dolognak számított: a maranellóiak saját nevelésű üdvöskéjét elsőévesként, beugróként megelőzni házon belül nagyon komoly teljesítménynek számított.

2022-ben viszont elmaradt a monacóitól a spanyol: főleg az év elején volt teljesen egyértelmű tempóhátrányban, hibázgatott is, a szerencse sem állt mellé, így nagyon hamar jelentős lemaradásba került. Az év közepétől elkezdte szűkíteni az ollót, az elmúlt időszakban pedig egyre többször előzte meg Leclerc-t, ami szerinte nem véletlen: mostanra érzett rá a Scuderia új szabályrendszer szerint épített autójára.

-00122041_948

Ez az F1-es szezon egyértelmű Leclerc-fölényt hozott a Ferrarinál


„Mindig úgy érzem, hogy gyors vagyok bármilyen autóval. Idén a karrierem során először versenyképes autóba ülhettem, de nem éreztem magam kényelmesen és természetesen benne” – magyarázta a BBC-nek Sainz.

 

Leclerc az F1 egyik legjobbja, de Sainz is közelít

„Új utakat kellett találnom a beállítások és a vezetési stílus kapcsán is, amelyekről azt kívántam, hogy bárcsak ne kellett volna, mert az lenne a jó, ha minden természetesen, magától értetődően jönne. Van egy statisztika, amire büszke vagyok: az, hogy az utolsó két időmérőn már csak 0,013 másodperc volt az átlagos hátrányom Charles-hoz képest. Nem elégedtem meg a kéttizedes lemaradással, nem adtam fel, hanem erőltettem, új megoldásokat kerestem, hogy hogyan vezethetném máshogy az autót. A rajtrácson körbenézve láthatjuk, hogy nem könnyű megfordítani egy szezont vagy megfordítani az érzést az autóval kapcsolatban. Hogy én ezt megtettem, az boldoggá tesz” – fejtette ki a véleményét a spanyol, aki bevallotta: Leclerc idén jobb volt nála.

„Charles idén olyan színvonalon vezetett, ami nagyon közel van Maxéhoz. Számomra bizonyos szempontból tökéletes szezont produkált, leszámítva azt a két-három tipikus hibát, amit egy idény alatt mindenki elkövet. Vagy a szerencsét, amivle ugyanúgy szenvedett, mint én. Nem vagyok büszke, mert nem én vagyok elöl, én csak azon a napon leszek elégedett, amikor a statisztikák szerint előrébb járok. Addig is folytatom a munkát, próbálom lefaragni a köridőmet.”

 

Ez a szezon Leclerc-é a Ferrarinál

Leclerc két futammal a szezon végét megelőzően 63 ponttal jár Sainz előtt, ő a harmadik, míg a spanyol csak a hatodik a tabellán. Az időmérőkön Leclerc eddig 14-6-ra vezet, a futamokon 11-8 az állás a javára, futamgyőzelmek terén 3-1, pole-pozíciók esetén 9-3, dobogók számában 10-8, élen töltött körök számában pedig 310-72 az előnye.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: