DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Hill szerint Mick Schumacher nem egy őstehetség

Az 1996-os világbajnok szerint Mick Schumacher képességei nem hasonlíthatók Max Verstappenéhez, a Haas csapatának pedig egy megbízható és konzisztens pilótára lenne szüksége.

A rendkívül mozgalmas 2022-es pilótakeringő következő főszereplője Mick Schumacher lehet, a német ugyanis csapattársával, Kevin Magnussennel ellentétben egyelőre nem rendelkezik szerződéssel a 2023-as szezonra a Haasszal. Az ifjú németnek a szezon végéhez közeledve csupán két opciója maradt: az amerikai istálló szerződést hosszabbít vele, vagy pedig a Williamshez teszi át székhelyét, hiszen egyelőre ez a két istálló nem erősítette meg hivatalosan a jövő évi versenyzőpárosát. Legutóbb az 1996-os világbajnok, Damon Hill szólalt meg Schumacher jövőjével kapcsolatban, a brit szerint a Haas azért lenne hajlandó elengedni a németet, mert egy megbízható versenyzőt szeretnének a helyére ültetni, ami kulcsfontosságú a csapat jelenlegi helyzetében. Schumacher eddig mindössze kétszer tudott pontszerző helyen végezni a 2022-es szezonban, miközben baleseteivel jelentős anyagi kárt okozott az amerikaiaknak, amit nemrég Gene Haas is szóvá tett.



„Egy Haashoz hasonló istállónak néha olyan versenyzőre van szüksége, aki stabilan szállítja az eredményeket és képes a legtöbbet kihozni a lehetőségekből. Nekik egy ilyen pilóta kell, és nem arra törekszenek, hogy megtalálják a következő szupersztárt. El kell ismernünk, hogy Mick nem egy ilyen őstehetség, őt nem lehet Max Verstappenhez hasonlítani, ugyanakkor a jövőben egy remek versenyző válhat belőle, aki sokat fejlődhet. Nico Hülkenberg szintén nem egy zseni, de rengeteg tapasztalattal rendelkezik, ami szintén egy olyan dolog, amire a csapatnak szüksége van. Mick már két szezont eltöltött az F1-ben, és az F2-ben is láthattuk, hogy lassan fejlődik. Az emberek joggal kérdezhetik, hogy mikor érkeznek a nagy eredmények. A Haas helyében miért adnánk ülést egy olyan pilótának, aki három kasztnit is összetört? Lehetséges, hogy Günther [Steiner] fejében is az jár most, hogy ezt nem engedheti meg magának, és inkább keres egy pilótát, aki biztonságban hazahozza az autót” – osztotta meg kendőzetlen véleményét Hill az F1 Nation podcast legutóbbi adásában.

A korábbi versenyző szerint a fiatal pilótákra általánosságban véve is jellemző, hogy túlzottan elkényelmesednek, ami részben Schumacherre is igaz lehet: „Véleményem szerint a fiatalok nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy mi a helyzet az F1-ben. Nem tudják, hogy milyen alaposan monitorozzák őket, ezért biztonságban érzik magukat. De addig nem lehetsz biztonságban, amíg rendszeresen le nem győzöd a csapattársad, és elkerülöd a baleseteket. Elkényelmesednek, aztán pedig érkezik a sokkoló meglepetés, amikor rádöbbennek, hogy kitehetik őket. Ennek következtében pedig feljebb kapcsolnak és még többet hoznak ki magukból. Szerintem Micknek is épp erre lenne szüksége ahhoz, hogy jobban teljesítsen, mert szerintem a képessége megvan hozzá. Az F1-ben keménynek kell lenned mentálisan, és szerintem ez az, ami sok fiatalból hiányzik. Nem szabad megelégedni pusztán azzal, hogy bekerültél, mert ez a sport nem erről szól. Így soha nem fogod tudni a legjobb teljesítményedet nyújtani, és soha nem fogod megtudni, hogy mennyire vihetted volna” – vont mérleget az ifjú generáció hozzáállásáról Hill.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: