DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Így reformálta meg az F1-es kormányát Hamilton

A hétszeres F1-es világbajnok elárulta: még a mclarenes időkben tervezte át a kormányát, amelyet aztán a Mercedesnél is megcsinált, azóta pedig a többi istálló is átvette a dizájnt.

Érdekes történetet osztott meg a CNA Luxurynak adott interjújában Lewis Hamilton: elmondása szerint a McLarennél töltött évei során az ő javaslatára tervezték át a Formula-1-es autó kormányát, hogy az kényelmesebb legyen számára. Ugyanezt aztán a Mercedesnél is megismételte, mostanra pedig már a többi csapat is lemásolta a dizájnt:

hamilton-kormany-f1-mercedes-dppi



„Amit sokan nem tudnak valójában, hogy átterveztem a kormányt, amikor a McLarennél voltam. Amikor pedig átmentem a Mercedeshez, ugyanezt tettem, azóta pedig a többi csapat mind lemásolta. A régi kormányok mind köralakúak voltak. Most láthatjuk, hogy van teteje a kormányoknak, az oldalon lévő karok pedig nem csatlakoznak alul. Le kellett volna védetnem! Erre nagyon büszke vagyok, nagyon szeretek az autó ergonómiáján dolgozni.”

A hétszeres világbajnok azt is elmondta, hogy nem a kormánykerék volt az egyetlen része az autónak, amit ő tervezett: ugyanez igaz az ülésére is, amelyből már tíz éve szinte ugyanazt a kialakításút használja a Mercedesnél. „Imádom ezeket csinálni, ezekbe vihetek némi kreativitást is” – tette hozzá a brit.

Bár egyelőre nem úgy fest, hogy a közeljövőben visszavonulna, Hamilton az interjúban arról is beszélt, hogyan készül az F1 utáni életre: „Rengeteg lenyűgöző sportolóval beszéltem az idők során, akik a pályafutásuk végén jártak vagy épp már visszavonultak. Sokan azt mondták, hogy túl korán vagy épp túl későn hagyták abba. A legtöbben azt mondták, tudni fogod, mikor jön el az idő. De mivel versenyzőként annyira egy dologra koncentrálunk és próbálunk a legjobbak lenni, általában nemigen van időnk mást csinálni. Szóval amikor egy sportoló visszavonul, az olyan, mintha az egész világ megállna számára. Úgyhogy igyekszem ezeket már a helyükre tenni, hogy könnyebb legyen majd a váltás számomra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: