DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Alpine: Tudtuk, hogy lesznek megbízhatósági gondjaink

A francia alakulat sportigazgatója, Alan Permane szerint belekalkulálták az idei F1-es versenygép tervezésekor, hogy előfordulhatnak műszaki hibák a nagyobb teljesítményért cserébe.

Négy fordulóval a 2022-es idény vége előtt az Alpine-nak jó esélye van arra, hogy a három nagycsapat – a Red Bull, a Ferrari és a Mercedes – mögött a negyedik helyen zárjanak a konstruktőri vb-tabellán. Viszonylag szoros csatát vívnak ezért a McLarennel, de a wokingiak elsősorban annak köszönhetően vannak közel a franciákhoz, hogy az A522-essel rengeteg műszaki probléma adódott a szezon során: néhány hete Szingapúrban például kettős kiesést könyvelhettek el.

Mindez persze nem érte váratlanul az Alpine-t, Alan Permane sportigazgató szerint számolták ezzel, amikor úgy döntöttek, hogy radikális módon hozzányúlnak az erőforráshoz a szezon előtt, remélve a motorerő terén végül meg is tapasztalt előrelépést:

alpine-f1-2022-suzuka-dppi



„Volt néhány megbízhatósági problémánk, de ezt valamelyest bele is kalkuláltak az idei autónknál” – idézi a szakembert a Motorsport.com szaklap. „Jelentős változást eszközöltünk az erőforráson és a váltón egyaránt. Tudtuk, hogy lehet néhány gond, de szerintem ezzel mindenki számolt. Tisztában voltunk vele, hogy kemény lehet, de egyúttal jelentős teljesítményt nyerhetünk vele. És így is lett, rendkívül elégedettek vagyunk azzal, ahogy a dolgok alakultak.”

Permane egyúttal dicsérő szavakkal illette a gyárban dolgozó szakembereket, hiszen mint rámutatott, eddig szinte az összes fejlesztéssel javult a teljesítményük a 2022-es évad során. És még nem is értek a végére: Austinban újra egy némileg átalakított padlólemezzel rukkolnak elő, bár a sportigazgató szerint a „4B-s” verzió nem lesz jelentősen más, mint a Szingapúrban bevetett újítás.

A szakember emellett egyértelmű utalást tett arra is, hogy 2023-ban még egy nagy lépést tehetnek előre: elmondása szerint a szélcsatornás és CFD-s eredmények egyelőre biztatók a jövő évi F1-es autójukkal kapcsolatban. „Már most jelentősen előrébb járnak a jövő évi autóval. Ez nagyon jó, rendkívül izgalmas” – fogalmazott Permane.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: