DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Korán érhet véget Verstappen F1-es karrierje

Az újdonsült kétszeres bajnok aggodalmának adott hangot a versenynaptár folyamatos bővítésével kapcsolatban, jelenleg pedig nem tudja elképzelni, hogy 35 évesen is utazgatással töltse mindennapjait.

Max Verstappent a múlt hétvégi Japán Nagydíjon koronázták kétszeres világbajnokká, a diadalt követően pedig rögtön egyértelművé tette, hogy a csapattal közösen további bajnoki címeket szeretne nyerni a jövőben, Christian Horner szerint pedig a holland az idei szezonban egy másik bolygón versenyzett a mezőny többi tagjához képest. Verstappen formáját és életkorát tekintve még sokáig kápráztathatja el manővereivel és versenyzésével a közönséget, hiszen az idei mezőny korelnöke, Fernando Alonso legalább 43 éves koráig ott lesz a rajtrácson, a jelenleg 41 esztendős spanyol ugyanis egy többéves szerződést kötött az Aston Martinnal. Verstappen csupán néhány hete ünnepelte 25. születésnapját, elmondása szerint azonban közel sem biztos, hogy sokáig erősíti majd a királykategória mezőnyét.

„Ez nem csupán a vb-címek számáról szól, hanem az életminőségról is. Egyre több versenyre utazunk el. A jelenlegi szerződésem 2028-ig szól, amikor 31 éves leszek, és ha ez a tendencia folytatódik, akkor elgondolkodom rajta, hogy valóban szeretném-e ezt csinálni 35 éves koromig. Valószínűleg nem” – mondta a holland a Channel 4 televíziós csatornának. „Az életben annyi más jó dolog van az F1-en kívül, aminek szeretnék hódolni.  Nem akarok egész évben utazgatni és távol lenni a családomtól, barátoktól. A szerződésem lejártáig egészen biztosan maradok, de utána átgondolom, szeretném-e folytatni ezt az életstílust, mert nagyon sokat követel. Imádok otthon lenni, éppen ezért néha fájdalmas, hogy ilyen sokat vagyok távol.”



A királykategóriától 2017-ben búcsúzó Felipe Massa azonban szkeptikus Verstappen szavaival kapcsolatban: „A bajnokság végén mindig könnyebb ilyen választ adni ezekre a kérdésekre, de Max imád vezetni. Szeret versenyezni, ezért én nem tudom elképzelni, hogy 31-32 évesen visszavonuljon, szerintem tovább marad majd. Nyilván nagyban függ a dolgok alakulásától, az autójától, valamint attól, hogy mekkora esélye lesz majd további címekért harcolni. Ezeknek fontos szerepük lesz a döntésében” – magyarázta a brazil, aki szerint Verstappen immár minden idők 5 legjobb Formula-1-es versenyzője között említhető. „Szerintem mindenképp ott van, és arra is van esélye, hogy a legjobb legyen. A tehetsége alapján Ayrton Sennához, Fangióhoz, Schumacherhez és Hamiltonhoz hasonlítható.”

Az F1 a közelmúltban tette közzé a 2023-as versenynaptárat, ami 24 hétvégét foglal magában. A futamok számát a jelenleg érvényben lévő Concorde-szerződés 25 eseményben maximalizálja, könnyen lehet azonban, hogy az érdeklődők száma, valamint a több versenyből származó profit eredményeképp a 2026-ban esedékes új megállapodás magasabb határt szab majd, ami a versenyhétvégék számát illeti, ez pedig Verstappen döntésében is kulcsszerepet játszhat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: