DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Horner: Max idén egy másik bolygón volt

Nem győzte dicsérni második vb-címét szerző versenyzőjét a Red Bull F1-es csapatfőnöke: a tavalyinál nyugodtabb bajnokavatásról és a holland válláról lekerült teherről is beszélt.

Az esőben aratott domináns suzukai győzelmével Max Verstappen már négy fordulóval a vége előtt bebiztosította karrierje második Formula-1-es világbajnoki címét. Pedig a szezon nem indult jól a holland és a Red Bull számára, hiszen az első három nagydíjból kettőn is kiesett műszaki hiba miatt. Christian Horner csapatvezető szerint viszont azt követően Verstappen valósággal letarolta a 2022-es idényt:

„Az, hogy már négy futammal a vége előtt összejött, igazán figyelemre méltó teljesítmény. És szerintem Max idén egy másik bolygón volt: dominálta ezt a bajnokságot, komoly érettségről és elhivatottságról tanúbizonyságot téve vezetett. És persze sokkal kevésbé vitatott körülmények között született ez a siker, mint a tavalyi utolsó futamon Abu Dhabiban, ami egy gigászi csata végére tett pontot. A fő különbség pedig számukra a konstruktőri vezetés.”

verstappen-suzuka-redbull-2022-1



A Horner által említett tavalyi idényfinálé valóban sokkal feszültebb volt, hiszen ott Verstappen csak az utolsó körben előzte meg – igencsak vitatott körülmények között – Lewis Hamiltont. A két diadal között azonban nem akart minőségbeli különbséget tenni az energiaitalosok főnöke:

„Egy bajnoki győzelem az bajnoki győzelem. Ezúttal úgy érzem, a vérnyomásunk sokkal alacsonyabban van, mint tavaly Abu Dhabiban, de ez is ugyanannyit jelent. Max pedig azzal, hogy világbajnok lett tavaly, az 1-es rajtszámot viselte az autóját, és elképesztően domináns módon védte meg a címét. Élvezet volt látni, ahogy egy másik szintre került idén.”

Horner szerint Verstappenről a 2021-es sikerrel lekerült a nyomás: „Úgy gondolom, a tavalyi év egy nehézsúlyú párbaj volt két titán között. És ahogy azt Sebastian esetében is láttuk, az történt Maxszal is, hogy lekerült a válláról a teher, idén pedig egyből letarolt mindent. Élete formájában van, hihetetlenül jól vezet, a csapat is kivételesen magas színvonalon teljesít, elképesztő az egész szervezet erőssége és mélysége. Egyszerűen büszkék vagyunk rá, és természetesen kiélvezzük a pillanatot. De a fókuszunk hamar a konstruktőri vb-re terelődik majd, valamint arra, hogy bebiztosítsuk Checóval a második helyet” – tette hozzá a Red Bull-főnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: