DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hakkinen: Nem akarunk újabb halálesetet

A kétszeres világbajnok finn szerint bőven lesz mit vizsgálni a Japán Nagydíj traktoros ügyén. Ilyen időjárási körülmények között az FIA ekkorát nem hibázhat, még ha Gasly gyorsan is ment.

Rengetegen kritizálják a versenyirányítást, illetve a pályabírókat, hogy ilyen látási körülmények között úgy küldték a pályára az autót mentő traktort, hogy még a mezőny a pályán körözött. Először biztonsági autó, majd piros zászló hatálya alatt. Mika Hakkinennek sem tetszett, amit látott.

„A Formula-1-ben továbbra is a biztonság kell, hogy a legfontosabb legyen, erre kell a leginkább összpontosítani. Ez igaz legyen a pilótákra, a csapatokra, a pályabírókra és a nézőkre is” – ecsetelte véleményét 1998 és 1999 világbajnoka az Unibeten.

„Az FIA rengeteg lépést tett az elmúlt évtizedekben a biztonság érdekében, Jules Bianchi 2014-es, tragikus kimenetelű balesete pedig olyan borzalmas pillanat volt, amiből mindenki próbált tanulni. Az elmúlt 28 évben ő volt az egyetlen halálos áldozata a száguldó cirkusznak és nem is szeretnénk újabbat.”

Hakkinen szerint nem feltétlenül tudják a pilóták, mi zajlik éppen a pályán, kell egy új rendszer


„Mindenképpen aggasztó, ami vasárnap történt, kétségtelen, hogy Pierre szinte sokkot kaphatott, amikor meglátta a pályán közvetlenül maga mellett a traktort. Őt megbüntették azért, mert túl gyorsan hajtott a piros zászló hatálya alatt. De jó lenne látni, hogy az FIA egy átfogó vizsgálatot indít, hogyan kerülhetett ilyen korán a pályára a teherautó, a pilóták könnyen elnézhetnek bármit, esetleg nem vesznek észre egy jelzést, különösen ilyen borzalmas látási viszonyok között.”

„Valami olyan rendszert kellene kidolgozni, amiből mindenki mindig biztosan megtudja, mi zajlik éppen a pályán. Mindenki a sportág lehető legbiztonságosabb tételén dolgozik, az ilyen incidensek pedig arra jók, hogy tanuljunk belőlük, fejlődjünk és mindenképpen megpróbáljuk megakadályozni annak megismétlődését” – tette hozzá Hakkinen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: