DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

Verstappen újabb címeket szerezne a csapatnak

Az immár kétszeres világbajnok holland elárulta, hogy először a Francia GP-t követően érezte elérhetőnek az újabb vb-címet, a következő években pedig továbbra is örömet szerezne csapattársainak.

Max Verstappen a Japán Nagydíjon szürreális körülmények között szerezte meg pályafutása második bajnoki címét, miután a teljes pontokat osztó verseny után behozhatatlan előnyre tett szert Sergio Perezzel és Charles Leclerc-rel szemben. A holland állítása szerint az idei vb-cím teljesen más érzelmeket generált benne, mint a 2021-es diadal. „Teljesen eltérő érzés, mint tavaly volt. Más érzelmek kavarognak bennem, mert az egész szezon egészen máshogy alakult. Új autókkal vágtunk neki az idénynek, valamint sokkal több futamot is tudtunk megnyerni, a rajtbüntetések ellenére is. Az előző év sokkal inkább a folyamatos harcról szólt, míg az idei különlegesebben alakult számunkra. Nehéz lesz megismételni ezt a teljesítményt, éppen ezért kell kellően kiélveznünk és megünnepelnünk ezt a pillanatot” – magyarázta az újdonsült kétszeres világbajnok a Formula.hu jelenlétében. „Természetesen az első bajnoki cím mindig nagyon érzelmes pillanatokat okoz, de a teljesítményünk tekintetében az idei címet mondanám erősebbnek. Tavaly állandó nyomás alatt voltam, és folyamatosan a határaimat kellett feszegetnem, ami szintén nem rossz dolog, és jó volt megtapasztalni, de sok éven keresztül elviselni lehetetlen.”

A holland szerint álomszerű, hogy az újabb bajnoki címet épp a csapat motorpartnereként funkcionáló Honda hazájában sikerült elérniük, a japán autógyár ugyanis rengeteget dolgozott a Red Bull sikereiért. „Tökéletes forgatókönyv, hogy éppen a Honda hazai pályáján sikerült elérnünk ezt, hiszen amikor elkezdtünk velük dolgozni, akkor a legtöbb ember egyszerűen őrültnek tartott minket, látva a korábbi küszködésüket. Azonban nem adtuk fel, és teljes elszántsággal dolgoztunk a sikerért. Már tavaly is versenyképesek voltunk, idén azonban még tovább tudtuk emelni a tétet. Büszke vagyok a csapatra és a Honda embereire is a mentalitásuk miatt. A közvélemény mindig azonnali eredményeket vár, ők azonban nyomás alatt is nyugodtak maradtak, és végezték a dolgukat.”



„Az évad csúcspontja számomra a spái hétvége volt, mert totálisan uraltuk az egészet, ami meglehetősen ritkán fordul elő egy csapat életében. A mélypont az egyértelműen a szezon kezdete volt a kiesések miatt, ami a legrosszabb dolog, ami történhet veled. Először Franciaország után éreztem azt, hogy sikerülhet megszerezni a címet, mert ott akkora előnyt tudtunk kiépíteni, amit már nem volt szabad kiengedni a kezünkből” – vont mérleget a 2022-es szezonról Verstappen. A következő cél az a konstruktőri bajnoki cím megszerzése lesz, és mindent beleadok majd, hogy a csapat azt is bezsebelje. A tavalyi kiélezett küzdelmet követően számítottunk rá, hogy a szezon eleje nehezebben alakulhat majd számunkra, mert a többi csapat hamarabb kezdhetett el készülni a szabályváltozásokra, lévén nem volt már veszítenivalójuk 2021-ben. Bahreinben viszont pozitív meglepetésben volt részünk, ami a versenyképességünket illeti. A meghibásodásokat követően pedig nyugodtak maradtunk, fejlesztettük az autót, valamint megszabadultunk egy kis súlytól is.”

A 25 éves versenyző azonban a második korona megszerzése után sem szeretne leállni, éhségét azonban nem egyéni célok vezérlik, hanem a csapata iránti hála és elkötelezettség: „Van még néhány évem az F1-ben, tehát remélem, hogy egy ideig még versenyképesek leszünk. Természetesen megpróbálok még versenyeket és vb-címeket nyerni, de már az eddig elért eredményeimre is büszke vagyok. A csapattagok viszont ennél is többet érdemelnek, ezért remélem, egyben marad a gárda, és további nagyszerű évek várnak ránk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: