DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

De Vries nem vesz mérget az F1-es ülésre

A hírek szerint rövidesen bejelentik 2023-as versenyzőként, de Nyck de Vries továbbra is csak „reméli”, hogy eljön majd az ideje. A Formula-1-es esélyhez minden tényezőnek össze kell állnia, emlékeztet.

Már a Japán Nagydíj előtt kettős pilótabejelentés történhet a paddockból szivárgó információk szerint: az Alpine kihirdetheti Pierre Gasly leigazolását, az AlphaTauri megüresedett helyén pedig Nyck de Vries köthet ki. Az Olasz Nagydíjon történt, pontszerzéssel végződő williamses beugrás óta felkapott holland azonban még mindig állítja, nem garantált, hogy 2023-ban a Formula-1-es mezőnyben fog szerepelni.

„Ez nem adott. A monzai szereplésem segített, felturbózta a hírnevem rövid távon, de nem az enyém a döntés, hogy helyem van-e az egyik autóban vagy nincs. Remélem, eljön majd az időm és lehetőségben ölt testet. De ahhoz, hogy a Formula-1-ben esélyt kapjon valaki, mindennek össze kell állnia. Nagyon sok múlik az időzítésen és lendületen. Nem én vagyok az első, aki más utakra lépett, hogy aztán talán visszatérjen, vagy az oldalvonalra kényszerült egy kis időre” – fogalmazott a Sky Sportsnak nyilatkozó De Vries.



A Formula-2 és Formula-E bajnoka egycsapásra került fel a pilótapiaci térképre – olyan gyorsan, amilyen váratlanul a monzai vendégszereplés érkezett Alex Albon vakbélgyulladása miatt. Ezt is felidézte az interjúban:

„Egy kicsit stresszes voltam: mégis mi történik velem? Azt mondták szombat reggel, lehet, hogy vezetni fogok. Ezért a mérnöki megbeszélésre rohantam, felkészültem a harmadik szabadedzésre, és eközben tájékoztattak, hogy tényleg részt veszek a hétvégén. Szerintem jó dolog volt, hogy ilyen gyorsan történt, ennyire váratlan és hirtelen volt, mert ha valaki egy héttel előre tudja, hogy részt fog venni az első nagydíján, a nyomás és idegesség egyre inkább ránehezedik. Nekem gyorsan félre kellett tennem ezeket és a tényleges dolgomra kellett összpontosítanom” – idézte fel De Vries, aki a monzai pénteken még az Aston Martinnál teljesített szabadedzést, azaz gyakorlatilag a hétvége közben csapatot váltott.

A kilencedik helyen befutó De Vries szerényen kiemelte, az erős eredményben a körülmények is szerepet játszották: „Hálás vagyok, hogy nagyon jó bemutatkozás lett a vége, ugyanakkor alázatos akarok maradni, és nem hagyom figyelmen kívül, hogy öt rajtbüntetést osztottak ki előttünk, így lettem 13. helyett nyolcadik a rajtrácson. A futamon történtek kiesések, a biztonsági autó bejött a végén, ami segített nekünk, mivel a jobb első fékkel már gondok voltak. Szóval úgy tűnik, a csillagok összeálltak. Ezért hálás vagyok, de azért mi is elvégeztük a munkát” – zárta De Vries.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: