DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Spában úszott el a vb-cím Leclerc szerint

A nyári szünetben még hitt a Ferrari idei sikerében Charles Leclerc, Belgiumban azonban az addigi legnagyobb Red Bull-fölényt tapasztalta. Ő is elismeri, nem az F1-75 teljesítményén múlt az idei kudarc.

A 2022 szezon azzal a felütéssel indult, hogy a Ferrari nagy esélyes 2008 óta első, Charles Leclerc pedig pályafutása első világbajnoki címére: a monacói versenyző három nagydíj után már 34 pontos különbséggel vezette a bajnoki tabellát. Gyakorlatilag innentől folyamatosan vesztette a pontokat Max Verstappenhez képest, azóta csupán két versenyen fordult elő, hogy a holland előtt végzett. A szezon hatodik fordulóján Verstappen átvette a pontverseny vezetését, további három forduló után már 49 pont volt a különbség, a nyári szünetben 80 pontra hízott a monacói deficitje, amely jelenleg 114 egységet tesz ki. A növekvő lemaradás ellenére Leclerc sokáig bizakodott – csak nem olyan rég jött el az a pont, mikor lemondott az idei világbajnoki címről:

„A nyári szünetben értelemszerűen elgondolkodik az ember a szezon első részéről. Akkor még mindig hittem benne. Azután megérkeztünk Spába, és láttuk, mekkora a teljesítménybeli különbség, akkora, amekkorát a szezon első részében nem tapasztaltunk. Ekkor kezdett nehézzé válni” – mondta el a Racingnews365-nek Leclerc.



A Belga Nagydíj volt az a verseny, ahol Leclerc és Verstappen is a mezőny hátsó traktusából indult motorcsere miatt. A monacói csak a hatodik helyre tudott felzárkózni, míg a holland a 12. körben már vezetett, és végül 17 másodperc előnnyel szerzett domináns győzelmet.

„Nem hiszem, hogy a teljesítménybeli különbség óriási lenne, a teljes szezont nézve nagyon versenyképesek voltunk” – beszélt arról az idén háromszoros futamgyőztes Leclerc, hogy nem az autó képességén múlt az óriási pontkülönbség, hanem a Ferrari hibái tágították a szakadékot. „A probléma, hogy a végrehajtás nem volt tökéletes az összes nagydíjon. Ennélfogva rengeteg pontot vesztettünk, ilyen vagy olyan okból kifolyólag, de a dolgok nem alakultak számunkra jól a vasárnapokon. Ezen még dolgoznunk kell csapatként, hogy a hétvége végén erősebb eredményeket érjünk el.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: