DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Piastri sikeres korszakot nyitna a McLarennél

A McLaren friss igazolása bevallotta, hogy nagyon megkönnyebbült, miután hivatalosan is csatlakozhatott a wokingiakhoz, és eltökélt szándéka, hogy visszavezesse az istállót az élmezőnybe.

A McLaren a Belga Nagydíjat megelőző napokban jelentette be, hogy Daniel Ricciardo a szezon végén távozik az istállótól, a nyolcszoros futamgyőztes ausztrál helyét pedig honfitársa, Oscar Piastri veszi majd át az alakulatnál 2023-tól. Mint ismert, az F2 tavalyi bajnokának érkezése egy meglehetősen hosszú jogi vitát követően vált biztossá, Ricciardo helyzete azonban fölöttébb bizonytalan, hiszen hivatalosan már csak három szabad hely van a 2023-as rajtrácson: a Haasnál, a Williamsnél, valamint az épp Piastri és Fernando Alonso távozása miatt pilóta nélkül maradó Alpine-nál. A McLaren újdonsült versenyzője elárulta, hogy nagyon meglepte őt idősebb honfitársa nyugodt reakciója, aki korábban maga is azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nem neheztel Piastrira.

„Hihetetlen dolog volt Daniel részéről, hogy megkeresett engem. Én is szerettem volna kapcsolatba lépni vele, de a versenyek miatt nem volt rá lehetőségem, és hogy őszinte legyek, egyáltalán nem voltam biztos abban, hogy szeretne-e velem szóba állni. Próbáltam kitalálni, hogy mit mondjak neki, de megelőzött. Ő egy igazi profi. Egyébként is nagyon tiszteltem őt, de ez most még inkább igaz a reakcióját követően. Személy szerint nekem nagyon jól esett, hogy nem neheztel rám, ami sokat is segített. Ha csak a közelébe kerülnék az általa elért sikereknek, valamint a pályán kívüli karakterének, akkor azt hiszem, hogy elfogadható munkát tennék le az asztalra” – idézi Piastrit a RacingNews365.



Az ifjú ausztrál beszélt arról is, hogy hogyan élte meg a körülötte zajló konfliktust: „Nyilvánvalóan nagyon stresszes időszak volt a meghallgatással. Hihetetlenül megkönnyebbültem, és nagyon boldog voltam” – utalt a CRB végső verdiktjére. „Karrierem kezdete óta ezért dolgoztam, szóval nagyon megkönnyebbültem, amikor végre megtudtam, hogy mit tartogat számomra a jövő, az pedig, hogy mindez az F1-et jelenti nagyon boldoggá tett.”

Piastri az idei szezonban egyetlen sorozatban sem állt rajthoz, csupán az Alpine 2021-es modelljét tesztelte több alkalommal is, valamint a franciák szimulátorában dolgozott mint a csapat hivatalos tartalékversenyzője. A szakértők kíváncsian várják az ausztrál debütálását, amit a megszokottnál valószínűleg nagyobb médiaérdeklődés övez majd a nyári botrányt követően. Az F3-ban, valamint az F2-ben is újoncként bajnoki címet szerző fenegyerek azonban már nagyon várja, hogy egy olyan nagy múltú csapat színeiben állhasson fel a rajtrácsra, mint amilyen a McLaren: „Nagyon izgatott vagyok, és természetesen sokat gondolok a csapat gazdag történelmére. Győzelmeik és bajnoki címeik többsége akkor történt, amikor még nagyon fiatal voltam, vagy éppen meg sem születtem. Nekem is az a célom, hogy a csapattal közösen visszatérjünk arra az útra, és még közelebb kerüljünk az élmezőnyhöz. Természetesen ott motoszkál a fejemben, hogy egy patinás istállóhoz csatlakozom, ami rengeteg sikert ért már el korábban. Fantasztikus lehetőséget kínáltak fel számomra, és a csapat hozzám hasonlóan rendkívül elszánt, hogy visszakerüljünk az élre. Nem azért akarok itt lenni, hogy a létszámot gyarapítsam, hanem olyan erősen szeretnék teljesíteni, amennyire csak tudok. Az út során pedig remélhetőleg sikerül nyernem majd néhány dolgot. Nagyon várom már, hogy felállhassak a rajtrácsra, és igyekszem majd egy újabb sikeres fejezetet írni a csapat történelmébe” –  tekintett előre a McLaren újdonsült reménysége.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: