DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Bottas szerint működnek az új szabályok

A finn pilóta szerint a 2022-re érkezett módosítások beváltották a hozzájuk fűzött ígéreteket, sokkal jobb a versenyzés, mint korábban. Mindemellett azért az időmérőket nehezebbnek érzi.

Az idei szezonra rengeteg szabályváltozás történt, melyek célja nem csupán a rajtrács felrázása, hanem a versenyek izgalmasabbá tétele is volt. A Formula-1-et körüllengő közvélemény egyetért abban, hogy ez nagyrészt sikerült, és a mezőny minden részében láthattunk példát erre. Ugyan az autók valamennyivel lassabbak elődeiknél, de a futamok viszont jobbá váltak.

Az új viszonyoknak köszönhette az év eleji előrelépést az Alfa Romeo is, mely az első 10 futam során 9 alkalommal szerzett pontot és ezen formának köszönhetően az alakulathoz idén érkező Valtteri Bottas még mindig a tabella 10. helyén áll. Ugyan azóta a csapat kicsit visszaesett, főleg a motor megbízhatóságának hiánya miatt, de a finn (egy kis kivétellel) így is elégedett az idei szabályokkal.



„Ha az időmérős körre gondolok, akkor az előző generációs együléseseket választanám, méghozzá kizárólag a súly miatt” – kezdte Bottas az olasz Motorsport.com portálnak. „Ma az az érzésed, hogy egy kevésbé reaktív autót vezetsz, de ez mindenekelőtt a gyors körön érződik. Ha viszont a versenyről beszélünk, akkor nem kételkedem abban, hogy a 2022-es együlésesek jobbak, közel tudsz maradni az előtted haladókhoz és ez nagyon pozitív változás.”

A gumik megfelelő hőfokának elérése is könnyebbé vált a finn szerint, de itt is kiemeli az időmérő edzés nehézségeit: „Személy szerint úgy gondolom, hogy a tavalyi évhez képest a versenyen kicsit javult a helyzet, de az időmérőn továbbra is alapvető: ha nem tudod eltalálni a megfelelő üzemi hőmérsékletet, akkor neked annyi. Ez továbbra is nagyon fontos cél minden versenyző és minden csapat számára, így gyakran ez jelenti a különbséget egy kiváló és egy kiábrándító hétvége között” – mondta Bottas, aki a holland futamon is emiatt szerezte meg csupán a 16. rajthelyet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: