DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Horner: Mi is leigazolhattuk volna Piastrit

Az ausztrálra formulaautós pályafutása kezdetén lecsaphatott volna a Red Bull utánpótlásprogramja – Christian Horner bánja is, hogy nem így történt.

Kevésbé ismert tény, hogy a McLaren színeiben Formula-1-ben 2023-ban bemutatkozó Oscar Piastri autóversenyző pályafutását az Arden csapat színeiben kezdte, melyet Garry Horner és fia, Christian alapított. A csapattal az ifjú Piastri második helyen zárta a brit Formula-4-es bajnokságot 2017-ben, a következő szezon azonban gyengébben sikerült, csupán nyolcadik lett a Formula Renault Eurocup értékelésében.

Piastri ezt követően elhagyta az Ardent, a váltással pedig beindult sokat emlegetett sikersorozata: három szériát nyert meg három egymást követő évben. 2019-ben a Eurocup bajnoka lett a R-ace GP-vel, 2020-ban első nekifutásra a Formula-3-at, 2021-ben a Formula-2-t nyerte meg a Prema pilótajaként. Az Alpine (akkor még Renault) versenyzői akadémiájába a Formula Renault megnyerését követően vették fel, 2020 elején.



„A Formula-4-ben és a Formula Renault-ban az Arden csapatnál versenyzett, és nyilván már akkor nagy tehetség volt” – mondta el a Beyond the Grid podcastban a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner. Ha idejében meglátják a Piastriban rejlő potenciált, az ardenes kapcsolat révén könnyen megszerezhették volna saját juniorprogramjukba az ausztrált.

„Lehetősége volt a Red Bullnak, hogy felfigyeljen rá, de nem éltünk ezzel az opcióval, amit bánok is. Ezt követően fenomenális sikert ért el a Formula-3-ban és a Formula-2-ben” – folytatta Horner. A Red Bull-csapatfőnök korábban kritikusan beszélt Piastri Alpine-nal szemben tanúsított magatartásáról.  „Legalább a lojalitás morzsáját meg kellene találni a másik félben” – fogalmazta meg akkor a brit. Versenyzői kvalitások terén azonban elismeréssel beszél az ausztrálról:

„Nagyszerű versenyző. Az a gond, hogy most már óriási elvárással kell megbirkóznia. Lando ellen kell majd teljesítenie, ami nem kis dolog. De ebben a szakmában vagy úszol, vagy elmerülsz. Remek képességű versenyzőről beszélünk, biztos vagyok benne, hogy nagyon jól fog szerepelni” – mondta Horner a műsorban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: