DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Domenicali szerint szorosabbá válhat a mezőny

Továbbra is hisz a költségplafon, valamint az idén bevezetett aerodinamikai változtatások erejében az F1 vezérigazgatója. Stefano Domenicali szerint hamarosan eltűnhet az élmezőny mögötti szakadék.

Az idén bevezetett új szabályok által jelentősen megváltozott az autók külleme a korábbi években látottakhoz képest, ezzel egyszerre pedig a korábban megszokott erősorrend is felborult valamelyest. A Mercedes dominanciája már sehol sincs, a Ferrari ismét magára talált, a középmezőnytől lefelé pedig igazán szoros küzdelmek alakultak ki. Utóbbi miatt optimista a jövőre nézve Stefano Domenicali, aki úgy véli várható volt, hogy egyes csapatok nagyobb előnyre tesznek majd szert a friss regulák révén, ugyanakkor az élmezőnybe tartozó hármas mögötti csaták nagyszerűen mutatják, mi várható a folytatásban.

„Egyértelmű, hogy egy olyan bajnokság, ahol ekkora különbségek vannak az első és a második helyezett között, nem fogja azt a finálét eredményezni, amit tavaly láttunk. Ennek ellenére már most elkeltek a jegyek a hátralévő futamokra, technikai szempontból pedig fontos megérteni, hogy bizonyos teljesítménykülönbségeket milyen gyorsan lehet behozni, és ez az egyik pont, amire a szabályozást alapozták” – utalt a Red Bull fölényére Domenicali.



„Azt is látnunk kell, hogy az autók teljesítményét mennyire befolyásolták a szabályok, és ez mennyiben volt a megbízhatósági vagy a menedzsment általi problémák következménye. Jó elemzésre van szükség ahhoz, hogy megértsük, mi okozta a nagy szakadékot az élen állók és a többiek között, mert ha a rangsor egészét nézzük, akkor megfigyelhető, hogy az élmezőny mögött szorosabbak a küzdelmek, mint korábban. Én ezt pozitívnak értékelem. A következő években a szabályoknak köszönhetően még szorosabb harc alakulhat ki” – idézte a sportág vezérigazgatóját a Motorsport.

Domenicali úgy látja, hogy a nemrégiben bevezetett költségplafon központi szerepet játszik abban, hogy mezőny kompakt maradjon, ehhez viszont szükség van az FIA hatékony szabályozására.

„Ez egy kulcsfontosságú szempont. Biztosnak kell lennünk abban, hogy bárki is felügyeli a pénzügyi szabályok betartását, biztosítani tudja annak zökkenőmentes működését. Tudom, hogy az FIA keményen dolgozik, és ez egy fontos lépés, mert biztosnak kell lennünk abban, hogy minden csapat ugyanannyit költött az autója fejlesztésére. Mindent ellenőrizni és igazolni kell. Ez lesz a következő hónapok központi témája és ez adja majd meg a szabályok hitelességét” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: