DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F1

Ferrari: Nagyot léptünk előre idén, de…

A Scuderia F1-es sportigazgatója szerint az idei gyorsabb autójuk bizonyítja, hogy jó irányba haladnak, de nem tagadta: dolgozniuk kell azon, hogy kiszűrjék a hibákat a többi területen.

Élt a 2022-es szabályváltozások adta lehetőséggel az elmúlt néhány szezonban küszködő Ferrari, hiszen az F1-75-ös sokkal versenyképesebb konstrukciónak bizonyult, mint az elődjei, a versenyek jelentős részén a győzelemért lehetett harcolni vele. A műszaki problémák, a stratégiai melléfogások és a vezetői hibák azonban azt eredményezték, hogy a gyors autó ellenére hamar hátrányba kerültek a Red Bull-lal szemben, s mostanra már inkább a második helyet kell félteniük a Mercedesszel szemben a konstruktőri tabellán.

Laurent Mekies, a maranellóiak sportigazgatója szerint a gyors autó mutatja, hogy jó irányba haladnak, és most a többi területen is ugyanígy kell kiküszöbölniük a hibákat – minderről a Channel 4-nek nyilatkozva beszélt a szakember:

ferrari-monza-2022-f1-2



„Ha megnézzük a vasárnapokat, volt néhány futam, ahol nem volt meg a megfelelő tempónk, de ez nem a többséget jelentette. Volt néhány megbízhatósági problémánk, és elkövettünk pár hibát is. Ha ezeket mind összeadjuk, az elárulja, hogy ugyan nagy előrelépést tettünk idén a gyorsabb autóval, de tovább kell dolgoznunk azon, hogy minden téren erősebbek legyünk, és pontosan ezen is dolgozunk. Ez nem megy a leggyorsabban, de igyekszünk ugyanolyan mentalitással megtenni a következő lépéseket, mint azokat, amellyel idáig jutottunk.”

Mekies arra is rávilágított, hogy bár a Ferrarit gyakrabban éri kritika, ha elszúrnak valamit, mint a többi Formula-1-es istállót, de ez is csak annak a velejárója, hogy ők a Ferrari: „Összességében nagy az érdeklődés a Ferrari iránt, és igen, olykor talán sokkal több kritikát is kapunk a megmozdulásaink után. De úgy vélem, ha ezt mind összeadjuk, ez is teszi különlegessé a Ferrarit. Szóval mosolyogva fogadjuk ezt a néhány hátrányt, és tisztában vagyunk a felelősségünkkel, valamint azzal, hogy a tifosi és talán még többen mit várnak tőlünk, ezért továbbra is keményen kell dolgoznunk, hogy megtehessük azokat az apró lépéseket, amelyek erősebbé tesznek minket.”

A sportigazgató azt is hangsúlyozta, hogy a megpróbáltatások nem verték szét, sőt sokkal összetartóbbá tették a Scuderiát: „Nyilván azt is várjátok, hogy ezt fogom mondani, de ez az egyszerű igazság. Hihetetlenül egységes a csapat. Volt néhány komoly próbatétel számunkra stressz szempontjából, de Mattia, Charles és Carlos egyaránt hihetetlen vezérek és százszázalékosan elkötelezett a szívük, főleg abban, hogy biztosan mindenki egy irányba húzzon. Természetesen voltak nagyon nehéz pillanataink, de látható lesz majd, hogy egy irányba húzunk, próbálunk segíteni egymásnak, és már alig várják az emberek az újabb lehetőséget a fejlődésre és az erősebbé válásra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: