DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Herta Alpine-t tesztel a Hungaroringen?

A magyar pályán ülhet F1-es autóba az AlphaTauri kiválasztottja, méghozzá már a következő egy-két héten belül meg kell történnie az eseménynek. Minderről dr. Helmut Marko beszélt.

Dr. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója azt mondta a német Sky Sportsnak, hogy Colton Herta F1-es autót tesztelhet, de nem Red Bullt és nem is AlphaTaurit. Mint mondta, információi szerint Herta egy Alpine-ba ülhet bele, tesztpályának pedig a Hungaroringet választották. Marko azt is hozzátette, hogy erre a tesztre a következő két héten belül kerülhet sor, mert még azt megelőzően kell megejteni, hogy a csapatok elutaznak Szingapúrba.

A történet lényege természetesen Herta szuperlicensz-pontszáma: jelenleg csak 32 van neki a szükséges 40 helyett, bár Marko szerint ez csak azon múlik, hogy az FIA beleszámítja-e azt a versenyét, amelyre végül a túl kevés induló miatt nem kapta meg a tervezett pontszámot. Az Alpine azért mehet bele a tesztbe, mert ők Pierre Gaslyt szeretnék leigazolni az AlphaTauritól, de ez csak akkor jöhet létre, ha őt Hertával pótolhatja a Red Bull második számú csapata, amihez viszont muszáj, hogy megkapja a szuperlicensz-pontokat.

hert



Marko álláspontja szerint mivel csak azt az egy versenyt kellene kicsit engedékenyebben értékelni, Herta kaphat szuperlicenszet anélkül is, hogy áthágnák a szabályokat: ez utóbbiban viszont az F1 vezére, Stefano Domenicali nem ért egyet vele, szerinte nem lenne szerencsés, ha Herta már most megkapná az engedélyt. Monzában is elmondta, hogy szívesen látják az amerikai versenyzőt, jót tenne a sportágnak az érkezése, de csak akkor, ha minden szabálynak megfelel, nem tehetnek vele kivételt.

Az FIA szóvivője közben kiemelte a Motorsport kérdésére, hogy semmilyen lobbitevékenység nem lesz hatással a döntésre, Mohammed ben Sulayem FIA-elnök elég szilárdan vezeti a szövetséget ahhoz, hogy ne érdekek mentén döntsön. Marko viszont hozzátette, hogy korábban ígéretük volt arra, hogy Monzáig megkapják ezt a döntést, azonban egyelőre jelzés sem érkezett azt illetően, hogy mi lesz a vége.

A pilótapiac folyamatos alakulásáról exkluzív helyszíni információink alapján számoltunk be: mi úgy tudjuk, hogy Herta ügye egyelőre nem áll úgy, ahogy azt a Red Bull szeretné.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: