DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Egy csapat végre szerződtette az F2 bajnokát

Felipe Drugovich F1-es esélyei sokáig bizonytalanok voltak, mivel a brazil tehetség iránt egyetlen istálló sem érdeklődött. Bár a rajtrácson nem kap ülést, az Aston Martin bevette újonnan induló pilótaprogramjába, tartalékos pozíciót ad neki, szabadedzésen pedig már idén bemutatkozik.

A 22 éves pilóta Monzában bebiztosította a Formula-2-es bajnoki címet: idén kimagaslik a másodosztály mezőnyéből, amit jelez, hogy 241 pontot gyűjtött a legfőbb üldöző, Theo Pourchaire 164 egységével szemben, és öt futamgyőzelmet szerzett, míg a többiek legfeljebb hármat. Legtöbb riválisához képest azonban Drugovich egyetlen Formula-1-es csapat pilótaprogramjában sem szerepelt mostanáig, részben emiatt az istállók teljesen mellőzték a 2023-as üléseket illetően. A brazil úgy fogalmazott, egy tartalékpilóta poszttal már beérné, a közelmúltban pedig felmerült, hogy erre az Aston Martinnál nyílhat lehetősége.

A csapat hétfői bejelentése értelmében az Aston Martin, azon kevés csapatok egyike, amelyeknek eddig nem volt pilótaprogramja, elindította saját versenyzőfelkészítő kezdeményezését, amelybe elsőkét Drugovichot igazolták le. A közlemény elárulja: a fiatal versenyző ugyanazon a napon írta alá a szerződést, amelyiken megszerezte a bajnoki címet.



Felipe Drugovich az Aston Martin hivatalos tartalékpilótáinak egyikévé válik – Nico Hülkenberg továbbra is betölti ezt a pozíciót –, és már idén lehetőséghez jut: az Abu Dhabi Nagydíjon vezet az első szabadedzésen, majd a versenyhétvégét követő újoncteszten is. 2023-ben pedig kiterjedt tesztprogramot teljesít a csapat 2021-es autójával, valamint kiválasztott nagydíjakon a csapat tagjaként vesz részt.

„Fantasztikus lehetőség számomra, hogy az Aston Martin F1-s pilótaprogramjának tagja lehetek: csak fokozza a különösen élvezetes és sikeres 2022-es szezont” – mondta a közlemény szerint Drugovich. „A Formula-2 megnyerését régóta a lehető legjobb kiindulásnak tartják egy Formula-1-es karrierhez, az Aston Martin-os szerepben pedig azt látom, hogy megadja a szükséges eszközöket a kritikus következő lépéshez. Számomra 2023 a tanulásról fog szólni, hiszen az F1-es csapattal dolgozom majd, de elsődleges célom az lesz, hogy tanuljak és versenyzőként fejlődjek. Remélem, ez biztosítja majd a lehetőséget, hogy a jövőben a Formula-1-ben versenyezhessek.”

Az Aston Martin két vezetője, Mike Krack és Lawrence Stroll is üdvözölte az új jövevényt, kiemelve, miért rá esett a választásuk:

„Felipe bizonyította, hogy hihetetlenül tehetséges, elszánt és kiegyensúlyozott, ennek köszönhetően pedig megnyerte a Formula-2-es bajnokságot. Kifejezetten emlékszem fantasztikus sprint- és főfutamgyőzelmére Barcelonában májusban” – mondta a csapatfőnök Krack. Az Aston Martin elnöke, Lawrence Stroll hozzátette:

„Figyeltem és csodáltam Felipe sikerhez vezető útját a Formula-2-ben idén. Célunk, hogy felvértezzük azzal a tudással és tapasztalattal, amely szükséges pályafutása következő lépcsőfokához. A végső igazolás idővel az lesz, ha Formula-1-es versenyzővé válik, ezzel a brazil versenyzők panteonjához csatlakozik, többek között Emerson Fittipaldi és Ayrton Senna mellett” – mondta Stroll, kiemelve Drugovich nemzetiségét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: