DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Csúcstalálkozót tartanak az F1 szabályairól

Az FIA elnöke, Mohammed Ben Sulayem a versenybírákkal és a csapatvezetőkkel való találkozót szervezett hétfőre. Az eseményen középpontjában a Formula-1 sportszabályzata áll.

Közel tíz esztendeje, 2013-ban volt példa utoljára olyan jellegű megbeszélésre, melyet a mai napon tartanak a Formula-1 csapatfőnökei, és az FIA szakemberei között, hogy megvitassák, miként lehetne javítani a jelenleg érvényben lévő szabályokon. A találkozót a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Mohammed Ben Sulayem vezeti majd, a témákról és az eseményről pedig már több versenyzővel is tárgyalt az Olasz Nagydíj hétvégéjén Monzában.

„Mohammed Ben Sulayem, az FIA elnöke a 2022-es FIA Formula-1-es Olasz Nagydíjat követő hétfőre összehív egy találkozót a versenybírókkal és a csapatvezetőkkel, hogy egy sor témát megvitassanak. A találkozó az FIA elnöke és számos F1-es versenyző között Monzában lezajlott megbeszélések sorát követi. Ez lesz az első ilyen jellegű találkozó 2013 óta, ami része az elnök folyamatos küldetésének, hogy javítsa a sport színvonalát, és közös együttműködésre hozza össze a versenyzőket, a csapatokat, a stewardokat és a hivatalos személyeket. Mindez egy olyan konzultációsorozat részét képezi, amely az FIA elnökének irányítása alatt továbbra is a sportág jövőbeli irányvonalát fogja alakítani” – állt az FIA hivatalos közleményében.



A közleményből az pontosan nem derült ki, hogy milyen szabályokat vitatnak meg, ám az egyértelmű, hogy vannak megkérdőjelezhető pontok, amire a legutóbbi versenyhétvége is például szolgált. A szombati időmérő edzést követően jelentős időbe telt, mire kiderült, hogy a rajtbüntetések miatt honnan indulhatnak majd a pilóták vasárnap, míg a futamot követően a mezőnyből többen is a biztonsági autós procedúrára panaszkodtak.

Amiről azonban biztosan szó esik majd az a ROC, vagyis az a távoli műveleti központ helyzete, melyet a versenyirányítás virtuális asszisztenseként emlegettek korábban a 2021-es Abu-Dhabi Nagydíjon történt ellentmondásos szituációkat követően. „A ROC további erőforrást biztosíthat az FIA számára a versenyek és a meghozott döntések egyes szempontjainak alapos felülvizsgálatához és a visszajátszásokhoz, hogy a jövőre nézve finomítani és javítani lehessen az eljárásokat, de nem rendelkezik szabályozási hatáskörrel, és nem használható fel a múltbeli döntések újraértékelésére vagy megváltoztatására” – állt még a közleményben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: