DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Elkann: Bízunk Binottóban, de fejlődnünk kell

A Ferrari elnöke szerint már kifizetődött, hogy Mattia Binottóra bízták az F1-es csapat irányítását, de azt is elismeri, hogy még túl sok hibát követnek el minden téren.

A 2022-es nagy szabályváltozásokat is kihasználva a Ferrari újra győzelmekre képes Formula-1-es autóval rukkolt elő, ám a biztató szezonkezdés után sorozatos hibáknak köszönhetően – legyen szó akár műszaki, stratégiai vagy vezetői megbicsaklásról – hamar tetemes hátrányba kerültek a Red Bull-lal szemben, mostanra pedig gyakorlatilag már csak matematikai esélyük maradt a vb-címre.

A folyamatos melléfogások kapcsán felmerült, hogy változtatásra lenne szükség Maranellóba, s ez akár Mattia Binotto csapatfőnöki posztját is érintheti. Nemrég Charles Leclerc vette védelmébe a szakembert, most pedig a Ferrari elnöke, John Elkann állt ki mellette – bár azt ő is elismerte, hogy túlságosan sok még a hiba minden téren:

binotto-ferrari-monza



„Komoly a bizodalmunk Binotto irányába, és elismerünk mindent, amit ő és a mérnökeink csináltak, de kétségtelen, hogy javítani kell a munkán Maranellóban, a garázsban, a bokszfalon és a volán mögött is” – nyilatkozta a Gazzetta dello Sport hasábjain. „Tovább kell fejlődnünk, és ez igaz a szerelőkre, a mérnökökre, a pilótákra és természetesen a teljes csapatmenedzsmentre, beleértve a csapatfőnököt is.”

„Láthattuk, hogy még mindig túl sok a hiba, ha megbízhatóságról, vezetésről vagy stratégiáról van szó. Megfelelő döntés volt Binottóba és a csapatába helyezni a bizalmunkat, és ez ki is fizetődött. Nekik köszönhetően versenyképesek vagyunk és újra nyerünk. De nem vagyok elégedett, mert szerintem mindig tudnánk még jobban teljesíteni.”

Elkann hozzátette: továbbra is hisz benne, hogy a következő években újra feljuthat az F1 csúcsára a Scuderia, hiszen a kirakós első eleme, azaz a versenyképes autó már a helyére került.

„Az első célunk az volt, hogy versenyképesek legyünk. Ha ez nincs meg, nem tudunk haladni semerre, míg a megbízhatóságon bármikor dolgozhatunk. Ezért hiszem azt, hogy még 2026 előtt a Ferrari újra meg fogja nyerni a pilóták és a konstruktőri világbajnokságát, s ehhez Charles Leclerc van a pole-pozícióban. Szerencsések vagyunk, hogy két nagyszerű versenyzőnk van, talán a legjobb páros jelenleg a Formula-1-ben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: