DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Hamilton: A Red Bull tervezése fantasztikus

A hétszeres világbajnok úgy véli, Max Verstappen sikereinek hátterében a zseniális Adrian Newey által megtervezett tökéletes Red Bull áll. Tavaly is jó volt, idén pedig kimagasló az autó.

Hét éven át a Mercedes dominálta a száguldó cirkusz világát, 2014 és 2020 között gyakorlatilag megszorítani is csak időnként lehetett Lewis Hamiltont és istállóját, a brit pedig sorra nyerte a világbajnoki címeket. Bár tavaly már megoszlottak a vélemények, hogy a Red Bull, vagy a Mercedes alkotta-e meg a gyorsabb gépet (az év utolsó negyedében nem kérdés, hogy a Mercedesé volt jobb), idén nem vitás, mert a Red Bull és Max Verstappen dominál.

„A Red Bull aerodinamikai egyensúlya idén egészen nagyszerű. Kiválóan vezethető az autó, Verstappennek még a bukkanókon sincs semmiféle gondja. Így hihetetlenül stabil alapokra építkezhetnek a beállításokkal, eleve nagyszerű csapatot alkotnak. Bámulatosan jó munkát végeztek, csak a kalapomat tudom megemelni a Red Bull előtt, fenomenálisan kitűnő munka és autó az idei évük eredménye” – dicsérte a rivális istállót Lewis Hamilton a Formula.hu munkatársának jelenlétében.

A Red Bull és Verstappen párosa idén többnyire verhetetlen


„Már tavaly is remek autóval jöttek elő, Adrian Newey általában soha nem tervez rossz autókat. Az elmúlt évtizedekben többször is mestermunkával jelentkezett, az első világbajnoki gépem (2008, McLaren) is az ő versenyautójának továbbfejlesztett variánsa volt.”

„A talaj szívóhatását mindig a lehető legjobban használja ki, ez nem is meglepetés. Ő azon kevesek egyike, aki a tervezést mindig úgy kezdi, hogy kézzel, papíron készíti el az autó designját. Nagyon érti, mire van szüksége egy versenygépnek, ez pedig óriási előny csapatának, tényleg kiváló munkát végeznek” – tette hozzá Hamilton.

Ebből a logikából kiindulva viszont a Mercedes és nagyrészt Lewis Hamilton 2014-től tartó óriási dominanciáját is egy-egy kitűnően megtervezett autó tette lehetővé, csak akkor a Mercedes részéről. Nehéz lenne vitatkozni azzal, hogy az Ezüst Nyilak 2014 és 2020 között többnyire magasan kiemelkedtek a mezőnyből. Bár Hamilton nem említette, jó eséllyel Max Verstappen is jócskán hozzáteszi a részét a mostani dominanciához.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: