DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A topcsapatok autói nem változtak Zandvoortra

Alig-alig találunk változtatásokat az F1-es autókon a Belga Nagydíjhoz képest, az élharcosok semmihez sem nyúltak erre a hétvégére. Mutatjuk, hogy ki és min módosított mégis a zandvoorti összecsapás előtt.

A nyári szünetet köveő első, belgiumi hétvégére még szinte minden csapat hozott érdemi fejlesztéseket, új alkatrészeket, Zandvoortba viszont gyakorlatilag senki nem hozott magával újításokat. Olyannyira nem, hogy tulajdonképpen az idei szezon talán legegyszerűbb fejlesztésbemutatóját tartották ma délelőtt a pályán: a Red Bull, a Ferrari, a Mercedes, a McLaren, az Aston Martin és a Haas egyáltalán semmit sem mutatott be az ilyenkor szokásos eseményen.

Ebből is kiderül, hogy összesen négy olyan istálló van, amely valamit mégis faragott az autóján és olyan új alkatrészt szerel rá fel, amelyet még nem láttunk idén. Az egyik ilyen a folyamatosan fejlesztő és abszolút lendületben lévő, a középmezőnyt lassan lehagyó Alpine: az enstone-iak kicseréltek egy elemet az első szárnyon, amelytől nagyobb leszorítóerőt és jobb teljesítményt várnak, valamint a hátsó szárny középső részén is ugyanilyen műveletet végeztek el ugyanilyen okból.

-00122035_213



Az AlphaTauri is a hátsó szárnyhoz nyúlt, a véglapok felé vezető részt alakította át annak érdekében, hogy nagyobb leszorítóerőt érjen el. A Williams az első szárny véglapjait módosította, a csapat tájékoztatása szerint így jobban összedolgozik majd a szárny az autó többi részével, stabilabb lesz és megváltozik a levegőáramlás. Az Alfa Romeo pedig az autó hátsó részén dolgozott, a fékcsövek körüli rész geometriáján változtatott.

Ilyen kevés fejlesztés gyakorlatilag még egy helyszínre sem érkezett, ugyanis ezúttal senki sem mutatott be semmilyen pályaspecifikus megoldást. Természetesen ettől még az autók beállításain módosíthatnak, illetve az eddig használt alkatrészeket is bevethetik, így például a Red Bull fejlesztések nélkül is más autót tesz majd Sergio Perez, mint Max Verstappen alá

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: