DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Hamis kikötő után itt a hamis kavicságy

Igazán egyedi megoldással próbálja meg elkerülni Zandvoort, hogy kiszélesítsék a pályát a versenyzők, közben pedig arra is figyelniük kell, hogy ne hordják fel a kavicsot. Ha beválik, máshol is használhatják.

Láttunk már hamis kikötőt idén Miamiban, most viszont itt a hamis kavicságy, ennek pedig valószínűleg még értelme is lesz, hiszen a sóderágyhoz hasonlóan kavicsokból álló részt egy gyantaszerű anyaggal vonták be, így azon nem lesz tapadás és a kavicsokat sem fogják felhordani a pályára a versenyzők.

Tavaly a betétfutamokon még piros zászlót is előidézett a sok pályaelhagyás miatt felhordott kavics Zandvoortban, idén ennek próbáltak elébe menni a szervezők, akik hallani sem akartak arról, hogy leaszfaltozzák a kérdéses helyet.

 

Egészen pontosan a 12-es kanyarnál lesz majd látható ez a különlegesség, s a rázókő mögött egy méter szélességben használják majd a gyantás kavicságyat, amely mögött továbbra is a hagyományos sóderágy fogja lassítani a kicsúszó autókat. Fontos továbbá, hogy a rücskös, egyben csúszós felületű hamis kavicságyon nem lesznek megfelelőek a tapadási viszonyok, így továbbra is időt veszít, aki itt kiszélesíti a pályát.

A Holland Nagydíj sportigazgatója, Jan Lammers szerint ha beválik az ötletük, akkor akár más pályák is átvehetik ezt az újítást: „Ahhoz, hogy megelőzzük, hogy a kavicsokat felhordják a pályára, egy méter szélesen elhelyeztük ezt a dolgot, ami úgy fest, mint a sóderágy, de valójában inkább az aszfaltra hajaz az anyaga” – mondta egy Heineken-szponzoreseményen Lammers.

„Ugyanakkor nem nagyon lehet ezt a felületet használni, mivel túlságosan egyenetlen és csúszós ezeknek az autóknak, de legalább azt el tudjuk ezáltal kerülni, hogy felhordják a nemkívánatos anyagokat az aszfaltra.”

Ha igazi Formula-1-rajongó vagy, akkor a Formula Aréna Facebook-csoportunkban a helyed, ahol minden futam után megvitathatod a többiekkel, hogyan tetszett a legutóbbi verseny és nem maradsz le a legfontosabb hírekről sem!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: