DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek
F1

Még tíz évig maradna az F1-ben Gasly

Száz. A bűvös háromjegyű szám, melyet ha valaki elér a száguldó cirkuszban a nagydíjak számát tekintve, akkor egy igencsak előkelő körhöz csatlakozhat a „nagyok” mellett. E csoport tagja lett a Belga Nagydíj során Pierre Gasly is, aki az Alpha Tauriban ülve élete 100. F1-es futamának vágott neki a 44 körös viadal kezdetekor.

Spa-Franchorchamps sok F1-es rajongó, pilóta és csapat egyik kedvenc helyszínének számít a naptárban, sőt ikonikus versenypályájának köszönhetően a Belga Nagydíj immáron szinte egybeforrt a száguldó cirkusszal, csakúgy, mint Monza vagy épp Silverstone. Különlegessége nem kérdés, azonban vannak olyanok is, akiknek nem csak boldog emlékeik kötődnek ehhez az aszfaltcsíkhoz, hanem olyan komoly pillanatok is, melyek embert próbálóak.



Így van ezzel például az AlphaTauri 10-es számú versenyzője is, aki a következőt nyilatkozta a hétvégéjével kapcsolatban: „A 100. nagydíj elérése elég menő dolog, de még úgy tervezem, hogy nagyjából 10 évig ebben a sportban szeretnék maradni. Én így képzelem el a jövőmet” – mondta a Sports Illustratednek. „Az, hogy ez a különleges esemény pont itt Spában történik, mely alapvetően is egy különleges helyszín számomra, csak hab a tortán. Szeretem ezt a pályát, hiszen mindig is sikeres hétvégéim voltak itt. Az egyik kedvencem egész évben, ennek ellenére mégis vegyes emóciókkal érkeztem ide, hiszen életem egyik legrosszabb élménye is ideköt, mind érzelmek, mind emlékek tekintetében” – utalt legjobb barátja, Anthoine Hubert halálára, aki a 2019-es Belga Nagydíj F2-es betétfutamán szerzett súlyos sérülésébe halt bele 90 perccel a kórházba szállítását követően.

„Minden alkalommal, amikor idejövök, vegyes érzelmek kavarognak bennem a tapasztalataim miatt a pályával kapcsolatban. Ez nem olyasvalami, amit egyik percről a másikra el tudsz felejteni. Habár a gyógyulási folyamat már elkezdődött, ez egy hosszú procedúra, mivel olyan dologról beszélünk, ami azért valahogy mindig eszembe jut. Ezek miatt tehát Spa mindig is különleges helyszín lesz számomra” – összegezte gondolatait a belgiumi versenyhétvégéhez kapcsolódva.

Pierre Gasly élete főként a F1-es karrierjét tekintve mindig is tele volt hullámvölgyekkel, hiszen a huszonhat éves versenyző pont azzal a csapattal, a Red Bull-lal bukta a legnagyobbat, mellyel a leginkább szárnyalhatott volna. Habár azóta teljesen összeszedte magát a francia, és a teljesítményét figyelembe véve ismét a mezőny egyik konzisztens tagja lett, ehhez muszáj volt, hogy újra magára találjon. „Négy testvér között nőttem fel, és már gyerekként is át kellett vészelnem nehéz pillanatokat, ami erős jellemmé tett. Nekem mindenért meg kellett küzdenem, amit akartam, és ezt a negatív energiát pozitívvá tudtam formálni” –osztotta meg korábban, hogy minek a hatására jutott el odáig, hogy a 2020-as Olasz Nagydíjon elért győzelme után felemelkedjen a hamvaiból, mint egy főnix madár.

De, hogy mi Pierre Gasly nagy titka, amely segített neki abban, hogy elérje századik F1-es futamát pályafutásának köztes bukása után is? „Számomra nagyon fontos, hogy érezzem azt, amin keresztülmegyek, és hogy megtapasztaljak mindent, amit az élet ad nekem. Így érzem jól magam. Amikor ’verseny módba’ kapcsolok, akkor vagyok a legboldogabb: Érzem az adrenalint és az izgalmat. Imádom ezeket az érzéseket és a mindennapjaimban is ezeket keresem” – nyilatkozta, majd hozzátette: „Mindenki a maga módján éli meg az érzelmeit, de fontos, hogy tudjuk, számunkra mi a jó és mi az, ami működik. Végül, de nem utolsósorban a cél önmagad megismerése és megértése.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: