DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Bird: Verstappen annyira porrá zúzza csapattársait, amennyire még Hamilton sem tette

Rendkívül meggyőző fölénnyel nyerte a Belga Nagydíjat Max Verstappent, mindezt egy teljes motorcserét követően a mezőny hátsó harmadából rajtolva. A Red Bull remek, de Verstappen még inkább.

Már pályafutása elejétől kezdve gyorsabb volt Max Verstappen bármelyik csapattársánál, de az igazán megalázó különbségek csak Daniel Ricciardo távozása után alakultak ki istállón belül. Eleinte az ausztrállal még jó meccseket vívtak egymással, változó sikerrel, ráadásul akkoriban a holland még szertelenül, forrófejűen vezetett, sok hibával.

A Red Bull-Honda formáció viszont igencsak kedvez neki, megfontoltabban, de továbbra is agresszíven vezet, Pierre Gasly és Alexander Albon után pedig Sergio Perezt is megeszi késsel-villával, pedig a felsoroltak közül egyikük sem mondható gyenge pilótának. Erről beszélt Sam Bird, a Formula-E versenyzője a BBC egyik podcastjében.

Hamilton Bottasszal szemben dominált, de több csapattársával meggyűlt a baja, Verstappen pedig pokoli gyors


„Max képességei elképesztőek, elég, ha megnézzük, hogy Sergio Perez alapjáraton milyen erős pilóta. Verstappen viszont nem némi kis különbséget alakít ki vele szemben, hanem körönként egy másodpercről beszélünk. Ha nagy szüksége van rá, ki is autózza azonos körülmények között.”

„Ez hatalmas különbség köridőben, egy teljes másodperc. Ha én a csapattársamhoz képest egy teljes másodperccel lassabb vagyok, azonnal elgondolkodom, hogy mi a fene történik. Elintézi, megsemmisíti az ellenfeleit, mindezt olyan módon, amit még sosem láttam.”

„Úgy értem, óriási fölénnyel. Lewis Hamilton jó ideig dominálta a Formula-1-et, de ilyen szinten nem tudta legyőzni a csapattársait. Valtteri Bottas például jóval közelebb teljesített Lewishoz képest, mint Maxhoz bárki más mostanában. Verstappen jelenleg a tökéletesen teljes versenyző. Kiválóan uralja a gépét, rendkívül későn, mégis magabiztosan tud fékezni, az autó mindenben engedelmeskedik neki. A kanyarkijáratokban is megcsúsztatja az autót, szándékosan, ráadásul a beállításokkal is mindig jó irányba indulnak el. Teljesen eggyé forrt a csapattal. Nem kérdés, hogy eleve rá is szabták az autót, hogy igazán gyorsan tudjon menni vele, emiatt pedig óriási önbizalommal vezet. Ő az uralkodó világbajnok, nem úgy látom, hogy mostanában meg lehetne őt verni” – tette hozzá Bird.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: