DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek
F1

Verstappen tempóján hüledezik Sainz, aki szerint a holland nyerhet vasárnap

A Ferrari spanyolja elég borúlátó a pole-ja ellenére: szerinte Verstappen olyan gyors, hogy hátulról rajtolva is nyerhet. Pedig az ő autójával sincs semmi gond, jól viselkedik és jó időmérőt teljesített.

Félelmetes tempót diktált a spái időmérőn Max Verstappen, aki jó hét tizedmásodperccel előzte meg Carlos Sainzot és nyolccal csapattársát, Sergio Perezt. A holland ugyan a különböző alkatrészek cseréje miatt hátulról rajtol, de érthetően magabiztosan értékelt a domináns teljesítmény tudatában:

„Nagyon jól éreztem magam az autóban. Hogy most volt-e a legjobb az autó idén időmérőn? Ez azért a pályától is függ, van, ahol egy elfékezés jelentős időbe kerül, de igen, azt mondanám, hogy egyike volt a legjobbaknak. Ami pedig a vasárnapi céljaimat illeti: amilyen tempónk van most az autóval, előrébb akarok kerülni és legalább a dobogóra felállni” – mondta az időmérőt követő sajtótájékoztatón (kissé szűkszavúan) Verstappen a Formula.hu jelenlétében.

Bőbeszédűbb volt nála Carlos Sainz, akinél szintén a holland tempója állt a középpontban: kicsit sem úgy beszélt, mint aki épp pályafutása második F1-es pole-ját szerezte meg.

„Érzésre az én autóm is jó volt, az egész hétvégén nem voltak gondjaink az egyensúllyal. Van viszont tempóhátrányunk a Red Bullhoz és Maxhoz képest, pedig az egész szezonban eddig egálban voltunk. Viszont valamiért ezen a pályán, ezen a hétvégén, nem tudom, hogy a hőmérséklet vagy az autó hatékoynsága vagy mi miatt, de olyan egészséges előnyben vannak hozzánk képest, hogy attól nehezebb lesz az életünk. Mi így is jó időmérőt teljesítettünk, pole-ba kerültünk, megpróbálunk nyerni” – mondta kissé hitetlenkedve a spanyol.

-00122033_948



„A Q3-ban az első köröm elég tiszta volt, nyilván a Charles-tól kapott szélárnyék miatt elhibáztam egy féktávot, de nem volt több benne egy tizednél. Maxtól pedig hét-nyolc tizeddel voltam lassabb és ez az egész hétvégén így van, mert a harmadik és a második szabadedzésen is bő fél másodperccel volt előttünk minden gumin, minden körülmények között. Hogy Checóval harcolunk-e majd a győzelemért? Nem hinném, főleg amilyen tempója van Maxnak. Ha lesz egy biztonsági autós fázis vagy egyszerűen csak a nyers sebessége kitart 44 körig, akkor fel tud jönni és csinált is már ilyet. Nyilván nem ő lesz a fő ellenfél, az első két etapban bizonyára Checóval és a Mercedesekkel kell küzdeni, ha nekik jó a versenytempójuk, de nem zárnám ki a két hátulról jövő srácot sem” – fogalmazta meg azt, hogy még így is tart Verstappentől, majd külön kérdésre egyértelművé is tette a dolgot:

„Igen, azt hiszem, hogy esélyes lehet a győzelemre. Ha én csináltam voltam olyan kört, amilyet ő, én magabiztos lennék. Ha jön a biztonsági autó, vagy valahogy csökkenteni tudja a hátrányát, akkor fel tud jönni.”

Sergio Perez nem volt túl boldog a harmadik helyével és a második rajtpozíciójával, mert ugyan ő is az űr-Red Bullban ült, de meg sem tudta közelíteni Verstappent.

„Az első köröm nem volt tiszta, úgy éreztem, hogy van még benne, aztán a másodiknál kifutottunk az időből, nagy volt a forgalom, az előttem lévők miatt tapadást vesztettem és hibáztam az ötös kanyarban” – mondta a mexikói, aki hozzátette, hogy szeretné hamar megelőzni Sainzot és a második helyről megnyerni a futamot. A versenytempót is jónak érezte a mai szabadedzésen, ha azt sikerül reprodukálniuk holnap, akkor elégedett lesz. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: