DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 22. vasárnap
F1

Hamilton és Russell megszokta már a rossz péntekeket

Egyszerűen nem gyors a Mercedes, jelentette ki az edzésnap után Lewis Hamilton – de mind ő, mind csapattársa hozzáteszi, számos helyszínen fordítottak már szombaton.

A Paul Ricard-on és Hungaroringen elért kettős dobogók után a Belga Nagydíjon egy újabb tényező segíti a Mercedest, a mezőny csaknem harmadának rajtbüntetése, beleértve a világbajnokság első két helyezettjét is. Ennek ellenére a csapat esélyei nem tűntek túl fényesnek az edzésnap után: az első tréningen George Russell negyedik, a másodikon Lewis Hamilton hatodik helyezése volt a retrófestést kapó Ezüst Nyilak előkelőbb eredménye – a későbbi edzésen 1,386 másodperc volt a differencia Max Verstappen köréhez képest.

„Egyszerűen nem vagyunk valami gyorsak, nem tudom, milyen okból kifolyólag” – nyilatkozta Hamilton a helyszínen a riportereknek. „Beleadunk mindent, lehet az ok a gumi, lehet a gumihőmérséklet, lehet a szárny állása, lehet rengeteg dolog. Nem katasztrofális, csak messze vagyunk. De gyakran ez történik pénteken, szombatra viszont változnak a dolgok. Remélem, most is ez fog történni.”

A büntetésekre reflektálva elmondta: „Mindenkit fenyeget ez a kockázat, de jelen pillanatban minket nem büntetnek, a csapat jó munkát végzett ezen a területen. Keményen kell dolgoznunk ma, elemeznünk az adatokat, hova juthatunk el ezzel az autóval. Nem ugyanaz az érzet időmérős helyzetben, mint a legutóbbi pályán, de a péntekre és szombati edzésre mégis emlékeztet. Ez reményt ad, hogy fordítani tudunk” – idézte fel Hamilton a Hungaroringet, ahol a Mercedes idei legjobb versenyét teljesítette.

ű



Nyolcadik lett a későbbi tréningen George Russell. A fiatalabb brit próbálta ki a csapat fejlesztett padlólemezét, és különösen meggyűlt a baja a gumimelegítéssel.

„A gumik hőmérsékletével egész szezonban sokat küszködünk, ma is így volt minden keveréken. Viszont tudjuk, hogy óriási teljesítményt találunk, ha beleférünk a megfelelő ablakba. Van bennünk egy kis optimizmus, de az biztos, hogy Maxhoz és a Ferrarikhoz képest extravagáns a különbség” – nyilatkozta Russell.

„Megszoktuk már a rossz péntekeket, amelyeket aztán megfordítunk. De nincs arra garancia, hogy ugyanúgy találunk plusz teljesítményt, mint a legutóbbi versenyen. Padlógázzal dolgozunk majd az éjszaka folyamán, hogy megoldjuk a problémát, de a holnapi egy teljesen más nap lesz, egészen különböző körülményekkel. Teljesen más a pálya, itt alacsony a leszorítóerő, Magyarországon magas volt, ott forróság uralkodott, itt nagyon hideg van, szemerkélt az eső, szóval nem igazán lehet összehasonlítani a beállításokat, nem lehetett áthozni semmit az előző hétvégéről” – vont párhuzamot az előző versennyel a Magyar Nagydíj pole-pozíciósa is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: