DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Latifi: Ezzel már megérdemlem a jövő évi ülést

A kanadai úgy véli, silverstone-i karosszériacseréje óta képes kihozni azt a teljesítményt az autóból, ami a Williams 2023-as üléséhez szükséges. Innentől azonban fokozódik a nyomás – de igyekszik nem a negatív kimenetelekre gondolni.

A Williams házon belüli összevetése egyoldalú Alex Albon irányába, a thaiföldi időmérőkön 11-2, futamokon 10-3 arányban végzett csapattársa, Nicholas Latifi előtt. A Brit Nagydíj azonban fordulópont volt a kanadai számára: ezen a versenyen kapott új karosszériát, miután úgy érezte, saját monocoque-jával valami nincsen rendben, és ez okozza gyenge eredményeit. A Francia Nagydíj újabb lépcsőfok volt számára: ekkor jutott hozzá a fejlesztési csomaghoz, melyet Albon már korábban használt. Az eredmények is javulásnak indultak: a legnagyobb teljesítmény a silverstone-i Q3-ba jutás volt, legutóbb, a Magyar Nagydíjon pedig kétszer is villantott, az esős harmadik szabadedzés legjobb körével és a Q1 lila első szektorával.

„Most már sokkal komfortosabban érzem magam, hogy a hétvégékre érkezve tudom, ha úgy vezetek, amire képes vagyok és kihozom az autóból, amire képes vagyok, akkor az a teljesítmény is jön vele, ami szerintem megérdemeltté teszi az F1-ben maradást” – fogalmazott a Motorsport.com-nak Latifi.



„A szezon elején nem ez volt a helyzet. Egyértelművé tettem, hogy az előző versenyeken tagadhatatlan változás történt a teljesítményben. Mostantól több nyomást helyeztem magamra, hiszen megvan a teljesítmény, így innentől mérlegre lehet helyezni. Igaz, nyomás mindig van, de már tudom, képes vagyok teljesíteni és érzem, képes leszek teljesíteni, amit az előző pár futamon meg is mutattam magamnak. Szóval mostantól rajtam van a nyomás, de ez az F1, nem igaz?”

A küszködős szezonkezdetre visszatekintve a harmadéves versenyző elmondta: Szaúd-Arábiában, ahol kétszer szenvedett balesetet, vált nyilvánvalóvá számára, hogy az autóval valami nincsen rendben, hazai versenye, a Kanadai Nagydíj pedig mélypont volt számára, mivel úgy érezte, semmilyen fronton nem képes előrelépni.

„Nem mondhatom 100 százalék bizonyossággal, hogy a karosszériával volt valami baj, de 99,99 százalékban meg vagyok győződve róla, hogy vagy az alkatrészek kombinációjával, vagy az illeszkedésükkel volt gond, hiszen ez előidézhet egyes problémákat. Nehéz megmondani, de az tény, hogy Silverstone óta semmi sem változott, Montrealból pedig még különösen demoralizálva távoztam, Silverstone-tól kezdve viszont sokkal jobb a helyzet” – mondta a kanadai.

Habár Oscar Piastri minden jel szerint már nem a Williamsnél, hanem a McLarennél fog kikötni jövőre, Latifi helye továbbra is inog, például az istálló akadémistája, Logan Sargeant is esélyes lehet az ülésre.

„Ilyenkor annyit tehetsz, hogy magadra összpontosítasz. Az biztosan nem segít, ha minden elképzelhető negatív kimenetelre gondolsz. Ebben a sportban mindig annyi minden lóg a levegőben, rengetegre nincs ráhatásunk, mert például egy másik versenyző teljesítményén múlik. Hazudna az a versenyző, aki azt mondja, nem segít a bizonyosság, hogy a helye eldőlt. De mindig megtörténik párévente a Formula-1-ben, még a topversenyzőkkel is” – mondta Latifi.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: