DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Ezért vonult két évre szünetre Alonso

Úgy érzi a kétszeres F1-es világbajnok spanyol, hogy 2018-ra belefáradt mentálisan az F1-gyel járó felhajtásba. Most viszont újra a régi, sőt a távollét még más okokból is segített neki.

Fernando Alonso 2021-ben két év kihagyás után tért vissza a Formula-1-be, s mivel többéves szerződést írt alá néhány hete az Aston Martinnal, nem úgy tűnik, mintha a visszavonuláson gondolkodna – főleg úgy, hogy még mindig megvan benne minden csibészség és a győzni akarás. Pedig egyszer már búcsút intett az F1-nek: 2018 végén, a McLarennél eltöltött négy évnyi sikertelen időszak után távozott a száguldó cirkuszból. A spanyol most a Motorsport.com lapnak nyilatkozva magyarázta el, miért döntött így annak idején:

alonso-2018-dppi



„Ami a hátrányokat illeti, nehéz bármit is mondani, mert nem érzem, hogy bármi is hiányozna, amivel fiatalabban rendelkeztem” – beszélt a kora kapcsán minderről a 41 éves versenyző. „Talán 2018-ban úgy éreztem, hogy mentálisan elfáradtam a rengeteg marketing, utazás és ilyesmik miatt. Ezért volt szükségem a két év kihagyásra. Most már jól vagyok, nem tudom, hogy ez a két év távollét segített-e vagy csak más most a hozzáállásom.”

Alonso arra is rámutatott, hogy bizonyos szempontból nagyon is hasznos volt számára, hogy két évig kívülről nézhette az F1-es futamokat – arról nem is beszélve, hogy a WEC-ben, az Indy 500-on vagy a Dakaron szerzett tapasztalatait is bőven tudta hasznosítani:

„Olykor nem értesz bizonyos dolgokat, de kívülről nézve nem csak a saját pilótafülkédet és stratégiádat látod, úgyhogy talán jobban átlátom, hogyan alakul egy verseny. Emellett úgy gondolom, hogy a különböző kategóriák, ahol versenyeztem, szintén tanítottak nekem valamit. Más versenyzési filozófiák és más vezetési technikák vannak, és ez nem azt jelenti, hogy ezek alkalmazhatók egy F1-es autónál, de amikor elmegy az autó vagy túlkormányzottság jelentkezik, akkor talán a kezeim és a lábaim olyasmit tudnak, amit korábban nem, mivel addig csak F1-es autókat vezettem. Szóval bizonyos tekintetben úgy érzem, jobban irányításom alatt tartom a dolgokat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: