DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Tost: Verstappen azonnal Schumacherre emlékeztetett

Az AlphaTauri csapatfőnöke szerint már rögtön az első szempillantásra is egyértelmű hasonlóság mutatkozott Max Verstappen, valamint a hétszeres világbajnok Michael Schumacher között.

Franz Tost 2006 óta az AlphaTauri (korábban Toro Rosso) csapatfőnöke, hosszú F1-es pályafutása alatt pedig olyan versenyzőkkel dolgozhatott együtt, mint az idény végén visszavonuló Sebastian Vettel, Max Verstappen, Daniel Ricciardo, Juan Pablo Montoya, vagy éppen Carlos Sainz. Az osztrák csapatfőnök először egy Formula-Ford versenyen találkozott Schumacherrel, aki az esőben a teljes mezőnynek kört adott azon a napon. Egy hasonló Verstappen-teljesítmény keltette fel Tost figyelmét röviddel azelőtt, hogy az ifjú holland a Toro Rossónál lehetőséget kapott a debütálásra.



„Először a Nürburgringen találkoztam Maxszal, akkoriban még gokartozott” – idézi az AlphaTauri csapatfőnökét a PlanetF1.com. Legközelebb a Norisringen futottunk össze a Formula-3-ban. Esett az eső, ő pedig egy másik kategóriában versenyzett a többiekhez képest, mintha egyedüliként talált volna egy száraz ívet. Azonnal Michael Schumacherre emlékeztetett a teljesítménye. Látható volt, hogy mekkora tehetséggel állunk szemben, ennek ellenére sok kritikát kaptunk, amikor 17 évesen beültettük őt az autónkba, hiszen akkor még közúti jogosítványa sem volt. Első alkalommal Suzukában hajtott pályára, az egyik legnehezebb aszfaltcsíkon, de lenyűgöző higgadtsággal és magabiztossággal tette a dolgát. Soha nem jelentett számára gondot a nagy sebesség, mindig tökéletesen kontrollálta az autót.”

Az ifjú holland több ellentmondásos szituációba is keveredett pályafutása elején, Tost szerint azonban egyértelműen láthatóak az érettség jelei Verstappenen, a legjobbját pedig csak ezután fogja nyújtani. „Az első versenyein néha egy kicsit túl agresszív volt, ami balesetekhez vezetett, mint például Monacóban Romain Grosjeannal. Ma már azonban nagyon magas szinten vezet, a legjobbja pedig még csak ezután mutatkozik majd meg. Kizárólag Charles Leclerc érhet fel hozzá, Lewis Hamiltonon már túl sokat fogott az idő” – zárta gondolatait az osztrák szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: