DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Hallottuk: Zhou közel az új Alfa-szerződéshez?

Elégedett a pilótáival Fred Vasseur, az Alfa Romeo főnöke, így vélhetően Guanyu Zhou is marad a csapatnál. A Formula.hu információi szerint döntés szeptember elején várható.

Noha az Alonso–Piastri ügy utórezgései okozhatnak még meglepetéseket a pilótapiacon, a jelek szerint az Alfa Romeóra ez nem lesz kihatással. Az olasz autómárka égisze alatt működő svájci istálló a Mercedestől érkezett Valtteri Bottasszal több évre szóló, a kiszivárgott információk szerint 2025 végéig érvényes szerződést kötött, míg az Alpine akadémiájáról érkezett újonc, Guanyu Zhou kontraktusa az idei évad végéig érvényes.

Joggal merül fel a kérdés, hogy az elsőéves kínait visszahívhatja-e az Alpine, ám a kérdést az érintett néhány napja maga válaszolta meg. Kijelentette, hogy a francia alakulat jelenlegi pilótakeringője jól alátámasztja, hogy helyes döntést hozott, amikor aláírt az Alfa Romeóhoz, ugyanakkor tisztázta azt is, hogy már semmilyen szerződés vagy kötelezettség nem köti az Alpine-hoz. Ennek fényében minden adott ahhoz, hogy maradjon – már amennyiben a hinwili csapat meg kívánja tartani…   

„Roppant jó munkát végez a pályán és azon kívül egyaránt. Emberileg is nagyon jól illik a csapatba. Valtterivel nagyon jól kijönnek egymással” – méltatta a Joe becenéven futó kínai versenyzőt Fred Vasseur egy szűk körben bonyolított sajtóeseményen a Formula.hu kérdésére válaszolva.  

zhou_1



Zhou kellemes meglepetés az F1-es mezőnyben: az időmérőkön általában továbbjut a Q1-ből, két alkalommal felbukkant már a Q3-ban is, ráadásul kétszer pontszerzőként végzett. A kínai pilóta a bahreini bemutatkozás során a 10. helyen zárt, míg Montrealban a 8. helyen befutva zsákmányolt pontokat, így 5 ponttal a tarsolyában, az egyéni tabella 17. pozícióját elfoglalva vonulhatott el a nyári szünetre. 

„Számítottam arra, hogy jól fog teljesíteni, viszont az igazat megvallva a szezon későbbi szakaszára vártam az eredményeket. Meglepett azzal, hogy már az első versenyen bejutott a Q2-be és pontot is tudott szerezni. Őszintén szólva meglepett az attitűdje is, ugyanis nála mindig a csapat áll a középpontban, mindig nagy figyelmet szentel mindenkinek a csapatban. Számunkra ez csodálatos, a hangulat és a közeg szempontjából nagyon sokat jelent” – mondta a versenyzővel kapcsolatban Vasseur.

Az Alfa-vezér dicsérte Bottast is, akit szintén remek csapajátékosnak titulált: „Valtteri roppant tapasztalt, nagyon hasznos a munkája, ráadásul pontosan tudja, hogy milyen a helyzete egy újoncnak. A kapcsolatuk jó, nagyon nyitott Zhouval és még abból sem volt ügy, amikor helyet kellett cserélniük a pályán. Bakuban azt kértük Valtteritől, hogy engedje maga elé, amit öt másodpercen belül meg is tett, mert a helyzet úgy kívánta. Nem kellett magyarázkodni vagy vitázni, mert tudta és értette, hogy a körülmények miatt ezt kell meglépni.”

A tizenhárom futam után 46 ponttal a 9. helyen álló Bottas helye nem kérdéses, míg Zhouval kapcsolatban a szakvezető érdeklődésünkre hangsúlyozta, hogy a kínainak jó esélyei vannak a folytatásra. Vasseur utalt rá, hogy szeptember magasságában kívánnak döntést hozni, így logikus azt feltételezni, hogy a szeptember 11-én esedékes Olasz Nagydíj időszakában érkezhet bejelentés a 2023-as versenyzői összeállítás véglegesítésével kapcsolatban. A monzai futam az Alfa Romeo hazai versenye, tavaly a viadal után erősítették meg, hogy Bottas csatlakozik a gárdához. 

Az Alfa 51 ponttal, a konstruktőri tabella 6. pozíciójában állomásozva vonult el a nyári szünetre.

  

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: