DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Exkluzív: Csak az év vége számít a Red Bullnál

Jól alakult a Red Bull számára az idény eddigi része, de csak az számít, hogy hol állnak az év végén. A Formula.hu Christian Horner csapatfőnököt faggatta a Hungaroringen.

A Magyar Nagydíjon szezonbeli kilencedik győzelmét aratta a Red Bull: Max Verstappen toronymagasan, 80 pontnyi előnnyel vezeti az egyéni tabellát és a csapat is magabiztos előnnyel áll a konstruktőri pontvadászat élén. Christian Horner, a különítmény vezére mostanában messze nem annyira stresszes, mint amikor tavaly körömszakadtáig vívtak a Mercedesszel és Toto Wolff-fal gyakran egy-egy különmeccsbe is bele kellett mennie a cél elérése érdekében. A szakvezetőt a Hungaroringen, Verstappen fényes győzelme előtt volt alkalmunk kérdezni – mindenféléről. 

Hogyan értékeli a szezon eddigi részét?

Roppant pozitív volt számunkra az évad eddigi része, nyolc nagydíjgyőzelmet arattunk és kétszer a sprinten is sikerült nyernünk. Mindkét bajnokságot vezetjük, de természetesen ez a világon semmit nem jelent. Hogy miért? Mert csakis az számít, hogy hol állunk az évad végén. Szóval annak ellenére, hogy az idény eddigi része elégedettségre ad okot, mostantól csak az a fontos, hogy mit csinálunk, mit érünk majd el az évad hátralevő részében. 

Meglepte, hogy a Mercedes nem tudott azonnal, hatékonyan reagálni a szabályváltozásokra? 

Igen, és szerintem mindannyian meglepődtünk azon, hogy a hosszú éveken át domináló Mercedes az év elején nem volt túlságosan gyors és nem is voltak a közvetlen élmezőnyben.  Az biztos, hogy óriási erőket mozgósítva dolgoznak a problémáik megoldásán és az, ahogyan jönnek fel és egyre jobbak, jól mutatja, hogy mennyire ütőképes csapatról van szó.

horner1



Előfordulhat Ön szerint, hogy Hamiltonnak vagy Russellnek érdemi futamgyőzelmi esélyei lesznek idén? 

Úgy gondolom, hogy igen. Lehet látni, hogy egyre közelebb vannak a mezőny elején zajló csatához. A szezon későbbi részében, bizonyos pályákon szerintem komoly fenyegetést jelenthetnek. 

A Ferrarinak akadnak gondjai, de ők az ellenfelek a bajnoki címekért vívott harcban. Mennyivel másabb ellenük küzdeni, mint tavaly a Mercedes ellen?

Ohh, nagyon más. A Ferrari egy legendás márka és náluk csakis az számít, hogy mi történik a pályán. Örömteli, hogy velük harcolhatunk. Szerintem Max és Charles fantasztikus harcot vívnak egymással és csak reménykedni tudunk abban, hogy a szezon hátralevő részében látunk még izgalmas csatákat közöttük.

Az RB18-as a mezőny egyik legjobb versenyautója idén. Mire lehet számítani a Red Bulltól 2023-ban, mekkora lehet az előrelépés az új szabályrendszer második évében?

Minden azon múlik, hogy mi történik a szabályokkal. Van folyamatban néhány dolog, tárgyalunk bizonyos ügyekről, amelyek komoly hatással lehetnek a jövő évi szabályokra. Remélhetőleg ezek a következő néhány napban lezárulnak. Annyi biztos, hogy a jövő évi autók az ideiek evolúciói lesznek. A csapat erre az évre remek munkát végzett és versenyképes autót alkottt, miközben megpróbált mindent kisajtolni a 2022-es versenygépünkből. Érdekes lesz megfigyelni, hogy milyenek lesznek a végleges szabályok 2023-ra. 

Aggasztja a padlólemez-ügy? Mi sülhet ki abból, hogy vannak, akik változtatást szeretnének ezen a kulcsfontosságú területen?

Tudod, mostanában szó esett erről a bizonyos technikai direktíváról. Emiatt egyáltalán nem aggódom, azt viszont kifejezetten aggasztónak tartjuk, hogy alapvető szabályt akarnak megváltoztatni az évnek ebben a szakaszában.

horner2

Beszéljünk egy picit Maxról. Mennyit változott, mióta a 2016-os Spanyol Nagydíjon csatlakozott a Red Bullhoz?

Már amikor először vezette az autót, akkor is látszott, hogy elképesztő a természetes gyorsasága, csodálatosan kezeli az autót és hihetetlenül magabiztos. Ez a mai napig nem változott. Ami változott, az a tapasztalata és az érettsége. Tinédzser volt még, amikor csatlakozott hozzánk, ma pedig 24 éves. 

A külvilág számára úgy tűnik, hogy teljes a harmónia Önök között…

Mindig ott voltam, ha tanácsra volt szüksége, de egyébként ezeknek a srácoknak sok dologra maguktól kell rájönniük. Mi a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk, hogy segítsük őket. Az én kapcsolatom mindig nagyon nyílt és őszinte volt Maxszal. Örülök annak, hogy a természetes bizalom mindig, az első pillanattól kezdve megvolt közöttünk és ez nem változott azóta sem.

Nemrégiben a menedzserével, Raymond Vermeulennel beszélgettem, aki a születésétől ismeri Maxot. Azt mondta, hogy a világbajnoki cím elhódítása sem változtatott rajta semmit. Egyetért ezzel?

Változni nem változott, csupán annyi, hogy nincs már rajta akkora nyomás. Azzal, hogy megnyerte az első világbajnoki címét, már nem jelentenek akkor terhet az elvárások. Alapvetően nem változott, de továbbra is megvan az eltökéltsége és a győzelmi éhsége, amivel építkezni szeretne erre a sikerre. 

Mi a helyzet Checóval? 

Minden a legnagyobb rendben, elégedettek vagyunk vele! Checo nagyszerű munkát végez. Volt pár nehéz versenye, de szerintem nagyon jó szezont fut. Győzött Monacóban, megszerezte a pole-t Dzsiddában. Szerintem nem túlzás kijelenteni, hogy nagyon jól teljesít idén.

f1-hungaroring-friday-sanyi-11

Tavaly nem mindig volt egyszerű a helyzete. Okozott esetleg meglepetést valamelyik területen azzal, hogy nagyot fejlődött?

Igen, kvalifikációs tempó tekintetében például nagyon sokat javult. A dzsiddai pole tényleg kiemelkedő teljesítmény volt tőle. Nagyon tetszik nekem az igyekezete is, az, ahogyan dolgozik azért, hogy jobban alakuljanak a dolgai. Ki kell emelnem azt is, hogy elismerésre méltó a motivációja.

Max és Checo a Red Bull hierarchiájának csúcsán vannak, de továbbra is sok fiatalt segítenek a tehetséggondozó programban. Ki lehet az közülük, aki legközelebb átlépi az F1 kapuját és versenyzési lehetőséget kap?

Kiemelni nem szeretnék senkit. Maradjunk annyiban, hogy van néhány remek tehetségünk a programban, akik az F2-ben, az F3-ban és a Formula Regionalban edződnek, gyűjtik a tapasztalatokat. Természetesen nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy remek pilótáink vannak az AlphaTaurinál is!

Mennyire bonyolult és nehéz feladat egy ilyen óriási szervezetet irányítani? 

Őszinte leszek: nagyon nehéz! Ez a munka borzasztóan sok elfoglaltsággal jár és nyugodtan mondhatom, hogy teljes embert kíván. Ahhoz, hogy ezt tudd csinálni, óriási adag szenvedélyre van szükséged és nagyon kell szeretned azt, amit csinálsz. Kiemelten fontos az eltökéltség is, ami hajt. Ezek nélkül elképzelhetetlen lenne ez…

Egyesek szerint a folyamatos győzelmekbe is bele lehet fáradni. Egyetért ezzel?

Lehet, hogy vannak, akik így vannak ezzel, én mindenesetre azt vallom, hogy a győzelemnél nincs jobb motiváció!

Ilyen zsúfolt menetrend és ennyi tennivaló mellett jut ideje arra, hogy családi életet éljen?

Fiatal családom van és nagyon fontosnak tartom, hogy  jelen legyek az életükben. A hajtós időszakokban is azon vagyok, hogy legalább egy héten kétszer én vigyem iskolába a gyerekeket. Minden azon múlik, hogy mennyire fegyelmezetten bánsz a saját időddel. Igyekszem ezen a fronton is a tőlem telhető legjobbat nyújtani, de őszintén szólva már várom nagyon a nyári szünetet, hogy végre gondtalanul tölthessünk együtt némi időt. 

Hobbi?

Hobbim? Nos, nagyon sok hobbim van… Figyelemmel kísérek számos sportágat, de van például néhány lovam is, velük is szívesen foglalkozom!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: