DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Új esélyes jelentkezett be a Williams ülésére

Eddig Oscar Piastrit emlegették az istálló lehetséges 2023-as versenyzőjeként, Jost Capito csapatfőnök azonban újabb nevet dobott be: az F2-ben jó formában levő akadémista, Logan Sargeant az illető.

A 21 éves amerikai pilóta első teljes szezonját futja a szériában, de néhány belerázódó versenyhétvége után felvette a tempót: a negyedik fordulón, Barcelonában megszerezte első dobogóját, a hetediken, Silverstone-ban pedig első pole-pozícióját és futamgyőzelmét, melyet Ausztriában újabb főversenyes elsőség követett. A francia hétvégén is megnyerte az időmérőt, de a bokszutcában megállt az autója, miközben dobogós helyen haladt, emiatt esett csak vissza a bajnokság második helyéről a harmadikra. A pilótát támogató Williams részéről először ismerték be, hogy esélyes lehet a csapat ülésére.

„Nagy fejfájást tudna okozni, igaz?” – idézi a RacingNews365.com Jost Capito csapatfőnököt. „De voltam már rosszabbul is. Természetesen jó benyomást tett ránk. Ez az első F2-es szezonja, semmiféle nyomást nem helyeztünk rá, így ideje van fejlődni. Meggyőzött minket azzal, milyen gyorsan érzett rá az autóra, gumikezelésre és milyen hamar hozta az eredményeket. A francia pole megszerzése is lenyűgöző volt. Formula-1-es autóban fog ülni a jövőben, abszolút meggyőződésem.”



Nem elhanyagolható az sem, hogy egy amerikai pilótáról van szó, a Formula-1 pedig hosszú ideje vár egy megfelelő versenyzőre az Egyesült Államokból – a Liberty Media alighanem örülne, ha a Williams akadémistájának szavazna bizalmat.

Ha Sargeant megnyerné a Formula-2-es bajnoki címet, nem is indulhatna jövőre a kategóriában – erre utalt fejfájásként Capito. Ehhez azonban 55 pontos hátrányt kellene ledolgoznia az éllovas Felipe Drugovich-hoz képest, és a csapatfőnök emlékeztet rá, az F2 kiélezett küzdelmei során könnyű hátracsúszni a rangsorban. Akkor pedig elképzelhető, hogy az F1-es szuperlicenszhez szükséges pontokból sem lesz elég.

„Logan esetében szükség van a licenszpontokra, ehhez pedig a bajnokság első öt helyének valamelyikén kell végeznie. Pillanatnyilag jónak tűnik ez a helyzet, de gyorsan fordulhat, ezért trükkös Formula-2-es versenyzőkről korai döntést hozni, amíg a szezon nem ér véget. Természetesen ez is része a döntéshozásnak” – magyarázta Capito, miért lenne rizikós Sargeantnek jelenleg szerződést kínálni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: