DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Sainz: A Ferrarit szidják azért, amit másnak elnéznek

Védelmébe vette a kétkiállásos stratégiát az ötödik helyen végző Carlos Sainz. Ő az autóban úgy érezte, ha kint marad, meglesz a dobogó – de a csapat látja az adatokat, melyek alapján a jó döntést hozták a második kiállással.

A motorcseréje miatt utolsó rajtsorból kezdő Carlos Sainz a Ferrari tempóelőnye segítségével egészen a harmadik helyig zárkózott fel a vasárnapi futamon: aztán pillanatokkal a pozíció megszerzése, Sergio Perez megelőzése után a bokszba hívták második bokszkiállásra, 11 körrel a leintés előtt. A spanyol így a kilencedik helyre esett vissza – az öt másodperces időbüntetését is le kellett tölteni, melyet veszélyes bokszutcai kiengedésért kapott korábban –, innen az ötödik hely volt a maximum, ahova fel tudott zárkózni. A friss abroncsokon a leggyorsabb körrel egy pluszpontot szerzett.

Már a futam közben felmerült a kérdés, mennyire volt indokolt a Ferrari stratégiája. Ha pusztán a helyezéseket nézzük, harmadik helyett ötödik lett, de a pályapozíció csak egy szempont: a spanyol 24 körös közepesei elkophattak volna a végére, miközben az ellenfelek kemény gumijai jobban bírják, ráadásul öt másodperces különbséget kellett volna kiautóznia, mivel ha nem áll ki, a futam végén érvényesítették volna időbüntetését. Mindenesetre a rádiózás során még Sainz is megkérdőjelezte, helyes volt-e a kiállás. A futam után már máshogy látta:

„Tökéletes futammal ha a győzelem nem is, de a dobogós pozíció megvalósítható lett volna. A 19. helyről rajtoltunk, és tekintetbe véve a bokszkiállás alakulását, az ötödik helyezés a leggyorsabb körös ponttal rendben van, elfogadom” – nyilatkozta a helyszíni riportereknek Sainz. A spanyol leszögezte, tökéletes futamon nem más stratégiát értett.



„Azt hiszem, a csapat nagyon jó munkát végzett a stratégiával. A Ferrari mindig rengeteg kritikát kap olyan dolgokért, amiket más csapatoknak elnéznek a bokszutcai ablakra hivatkozva. Nem vagyunk olyan katasztrofálisak, mint azt mondani szokták. Szeretjük megbeszélni a dolgokat. Igen, én szerettem volna kint maradni, talán a dobogós pozíciót láttam magam előtt. Már sosem fogjuk megtudni, sikerülhetett volna-e. A csapat azonban sokkal több adatot lát, a legjobb szándékkal és legnagyobb motivációval hozták meg a döntést.”

„Az én álláspontom az volt, hogy akkor állok ki, ha nem tudom megelőzni Checót. Abban a pillanatban, mikor megelőztem, arra gondoltam, megpróbálok elhúzni. Azon a ponton a számadatok szerint lehetetlen lett volna megcsinálni a végéig. A csapat a biztonsági játék mellett döntött. Abban a pillanatban én mást éreztem, de én nem látom a számadatokat” – magyarázta Sainz Mattia Binottóhoz hasonlóan, miért nem jogos a Scuderiát ért kritika.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: