DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Verstappen: Szomorú lenne, ha emiatt kellene versenyeket kihagynunk

Az elmúlt két évben több ízben is előfordult, hogy különböző pilóták Covid-fertőzés miatt nem indulhattak el egy-egy futamon. A világbajnoki címvédő reméli, nem lesz idén tényező a Covid.

Számos pilótával megesett már 2020 nyara óta, hogy megfertőződtek a koronavírussal és emiatt nem lehettek ott egy versenyhétvégén. Másfél éve Lewis Hamilton is elkapta, a legutóbbi eset pedig Sebastian Vettelé volt az évadnyitón, ő rögtön két versenyt is bukott emiatt.

Bár a szabályok kevésbé szigorúak, mint korábban, a német akár el is indulhatott volna az első két futamon (Bahrein és Dzsidda), de annyira rossz fizikális állapotban volt, hogy nem tudta vállalni. Ráadásul utána Ausztráliában is kimondottan pocsék teljesítményt nyújtott, a fertőzés utóhatásaként.

Egy ilyen hármas nullázás akár döntően is befolyásolhatná a világbajnoki versengést a Formula-1-ben. Gondoljunk arra, ha mondjuk a Leclerc-Verstappen párosból bármelyikük is kihagyni kényszerülne hirtelen két versenyhétvégét, az mekkora hatalmas előnyt jelentene a riválisnak.

Idén nem kötelező már a maszkhasználat, de Hamilton például mindig hordja


Lewis Hamilton nem vállalja a kockázatot az idei évben sem, a médiaeseményeken mindig szájmaszkot hord, pedig 2022-ben ez már nem is lenne kötelező. A legtöbben a mezőnyben nem követik a brit példáját, Max Verstappen sem, de a fertőzési számok ismét erősen emelkedésnek indultak egész Európában.

„Mindenki eldöntheti, mit szeretne tenni. Nem szeretnék mindenhova maszkkal járkálni. Ha valahol 5-10 percet marad az ember, nem vészes, az viszont tény, ha egy zárt helyiségben kell huzamos ideig tartózkodni olyan emberekkel, akiket nem is teszteltek le? Az már egy másik történet” – mondta el Max Verstappen egy sajtótájékoztatón, amelyen a Formula.hu munkatársa is részt vett.

„Nagyon szomorú dolog lenne, ha bárkinek a mezőnyből emiatt a járvány miatt kellene futamokat kihagynia” – tette hozzá Verstappen. Tavaly és tavalyelőtt nagyon szigorú szabályokat kellett betartani a paddockban, ám idén ezen sokat lazított az FIA. A kérdés azonban újra felvetődött, hogy nem kellene-e az FIA-nak visszatérnie a tavalyi, jóval szigorúbb regulákhoz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: