DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ezért szárnyal most Schumacher Steiner szerint

A fiatal német végre képes nyugodtan versenyezni, annak ellenére, hogy kívülről próbáltak nyugtalanságot szítani. A Verstappen ellen vívott csata is fontos mérföldkő volt – a legjobbaktól lehet a legtöbbet tanulni.

A szezon elején baleseteivel és csapattársához, Kevin Magnussenhez viszonyított gyengélkedésével tűnt ki, a júliusi futamokon azonban magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a Haas másodévese, Mick Schumacher. A Brit Nagydíjon nyolcadik helyezéssel első F1-es pontjait szerezte meg, az Osztrák Nagydíjon pedig még előkelőbb pozícióban, hatodikként ért célba, ezzel két verseny alatt egészen a bajnokság 15. helyére ugrott. Mi áll ekkora formajavulás hátterében? Günther Steiner szerint a kulcs az, hogy Schumacher nyugodt tudott maradni, a külső bomlasztó tényezők ellenére.

„A célunk az volt, hogy ezt a nyugodtságot előidézzük. Az a szép benne, hogy éppen akkor nyugodott le, mikor a kívülállók megpróbáltak nyugtalanságot szítani” – felelte a Haas csapatfőnöke a Motorsport.com-nak. „Nem mondanám, hogy ez önmagában elégedettséggel tölt el minket, de azon a célon dolgoztunk, hogy Mick sikeres és gyors legyen. Sikerült ezt elérni, amivel elégedett vagyok.”



„Az év elején nehéz volt Micknek, hiszen tavaly eléggé kimagaslott csapaton belül, aztán hirtelen ő került az alárendelt szerepbe. Véleményem szerint ennek hatása van arra, hogyan vezet egy pilóta, hogyan helyezi magára a nyomást. Ezt meg kell tanulnia. Azt szoktam mondani, minél magasabbra jut valaki, annál ritkább a levegő és annál vastagabb bőrre van szükség. Nézzük a párbajt Verstappennel Silverstone-ban. Elvesztette a csatát, mégis nyert vele, hiszen sokat tudott tanulni. A legtöbbet az igazán jóktól lehet tanulni, az ilyen ellenfelek ellen” – magyarázta Steiner a fejlődést, melyen Schumacher keresztülment az utóbbi időszakban.

Spielbergben a Formula.hu a Haas sajtótájékoztatóján arról érdeklődött Steinertől, mikor várható döntés Schumacher jövőjéről – a csapatvezető persze nem adott bő választ azon túlmenően, hogy a nyári szünet után. A német esetében az egyik tényező a Ferrarival kötött utánpótlásszerződés, melyről a Motorsport igyekezett faggatni Steinert:

„Nem beszélek semmiféle szerződésről, melyet a Ferrarival kötöttünk, sem a Ferrari és Mick szerződéséről, mivel nem is tudom, abban mi szerepel pontosan. Nagyvonalakban ismerem, de részletesen nem, és nem is vagyok kíváncsi rá. Ezért nem akarok most szerződésről beszélni, ezt pedig a médiának tiszteletben kell tartania” – mondta Steiner. Arról pedig, hogy a Ferrari diktál-e, a németnek hol kell versenyeznie, sejtelmesen ezt mondta: „Talán ez nem ennyire egyértelmű. Nem lehet arra a következtetésre jutni, hogy a Ferrari megmondja nekünk, mit tegyünk. Ebbe nekünk is van beleszólásunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: